Sonny Månsson, SAKs landchef i Afghanistan. Foto: Niclas Ericsson

Protest mot dödad lärare och elev vid SAK-skolor

Svenska Afghanistankommittén lämnar in en formell protest till ansvarigt ministerium om att en anställd lärare och en elev i våra skolor dödats i två olika drönarattacker under Eid-firandet i en provins vid gränsen mot Pakistan.

I protesten fördömer Svenska Afghanistankommittén, SAK, dödandet av oskyldiga civila, vilket är ett brott mot internationella humanitära lagar. Vi skriver att vi gärna skulle se en officiell utredning och ta del av dess slutsatser. SAK vill också att alla inblandade parter bättre skyddar civila i landet

– Det är fruktansvärt att en av våra anställda lärare dödats och att en hel familj utplånas, där ett av barnen var elev i en av våra skolor. Vi lämnar nu in en protest till ansvarigt departement mot att civila drabbas i den pågående konflikten, säger Sonny Månsson, landchef i Afghanistan.

– Enligt våra uppgifter dödades de av drönare. Vi kan själva inte bekräfta att de var USA:s drönare. Det skulle vi vilja att afghanska regeringen utreder. Klart är att vår personal och vår svenska biståndsverksamhet drabbats, vilket vi kritiserar i vårt inlämnade brev, säger Sonny Månsson.

Skoleleven gick i första klass i SAK-stödda byskolan Ghonzagi, i distriktet Gomal i provinsen Paktika. Kl 13 den 3 juni var hon på väg från hembyn till släktingar i en grannby för att fira Eid, slutet på ramadan, när taxibilen besköts av drönare. Skoleleven, hennes mamma, pappa, fyra syskon och styvmamma samt föraren dödades omedelbart.

Läraren undervisade i SAK-skolan i byn Wachovia, i distriktet Gomal i provinsen Paktika. Kl 11.30 den 4 juni gick han från hembyn till familj och släkt i grannbyn för att fira Eid, när han dödades av drönarbeskjutning. Läraren hade arbetat för Svenska Afghanistankommittén sedan 2013, och efterlämnar fem barn.

Läs brevet

FN-organet Unama har i sin senaste rapport konstaterat att civila i Afghanistan dödas i högre utsträckning av internationella och afghanska styrkor än av talibaner och andra rebellgrupper. 

Svenska Afghanistankommittén har tidigare ställt krav på den svenska regeringen kring de militära insatserna i Afghanistan: 

Vi kräver bland annat:

  •  att den militära terroristbekämpande insatsen OFS avslutas.
  •  att samtliga insatser i Afghanistan följer internationell humanitär rätt.
  •  att kvinnor är delaktiga i stats- och fredsbyggande.

Pressfrihet och inkluderande fred i Almedalen

Under årets politikervecka i Almedalen i Visby på Gotland lyfter Svenska Afghanistankommittén i två seminarier betydelsen av pressfrihet, vad ett fredsavtal kan innebära för befolkningen och vikten av att inkludera unga och kvinnor för en långsiktigt hållbar fred:

• Peace process and press freedom in Afghanistan, måndag 1 juli kl 08:00–08:45, tillsammans med Reportrar utan gränser, på Sverige i världen, Donnersgatan 6. Deltagare Anna Ek, Sverigechef Svenska Afghanistankommittén; Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser samt Wali Arian, journalist och fristadsförfattare i Malmö. Moderator är journalisten Martin Schibbye, som driver Blankspot.

Läs mer i programmet

• Fred i Afghanistan, mer än ett underskrivet papper/Peace in Afghanistan, more than a signed paper. Tisdag 2 juli kl 11–11.45, på Sverige i världen, Donnersgatan 6. Deltagare: Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på UNDP, Ramiz Bakhtiar, Afghanistans FN-representant för unga (via video), Cecilia Hull Wiklund, projektledare Afghanistan på Folke Bernadotteakademin och Anna Ek, Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén. Moderator är Henrietta Flodell, Sveriges tidigare FN-representant för unga och projektledare på Svenska Afghanistankommittén. 

Läs mer i programmet

För mer information:
Mattias Bengtsson Byström, 0703–980 969
 

Etiketter

Press