Några av de 2 500 personer som deltog vid Hekmatullah Hekmats bröllop. Foto: Privat

"Jag hade tur och fick välja min fru"

TEMA BRÖLLOP | När utbildningsnivån stiger är det fler som tillåter sina barn att själva välja vem de ska gifta sig med, i strid med traditionen. Hekmatullah Hekmat, 29 år, och hans fru valde varandra, men trots utbildning och bra jobb tog det honom flera år att spara ihop till bröllopet."

– Jag hade en väldig tur, jag gifte mig med min egen utvalda flicka. Min fru är också utbildad. Hon studerar ekonomi och jag kommer att stödja henne i att tjäna samhället när hon tagit sin examen.

Miljontals afghaner emigrerar utomlands och en av orsakerna är svårigheterna att ha råd att gifta sig. På grund av de höga kostnaderna tvingas många unga män utomlands samtidigt som många kvinnor får tillbringa sina unga år hemma hos sina föräldrar.

Enligt islam  har män och kvinnor rätt att välja vem de ska gifta sig med men framför allt flickor berövas i många fall det valet. De senaste åren har en högre utbildningsnivå dock lett till att fler tillåter sina barn att välja vem de ska gifta sig med.

Hekmatullah Hekmat har en kandidatexamen och arbetar på en välgörenhetsorganisation. Hans brudpenning var 400 000 afghanis och kostnaderna för bröllopet var över 400 000 afghanis, totalt motsvarande nästan 100 000 svenska kronor.

– Omkring 2 500 personer kom till mitt bröllop – män, kvinnor och barn.

Hekmatullah Hekmat tycker ändå att han hade tur med kostnaderna för de hade kunnat vara ännu högre, och han är också glad över att hans familj kunde gå emot traditionerna när det gällde det egna valet av fästmö.

Han hade velat gifta sig tidigare. Trots bra utbildning och jobb tog det många år att klara kostnaden. Men nu ser han optimistiskt på framtiden både för sig, sin fru och deras kommande barn, eftersom de båda har en bra utbildning.

– Jag och min fru vill leva med mina föräldrar och mina bröder för jag tror att
lyckan ligger i att leva tillsammans med sin familj. 

Text:
SAMMAR GUL SAMSOOR
SAKs regionkommunikatör i Ghazni

Läs också:

Dyr väg mot äktenskap

"Stort bröllop innebär starten på ett nytt liv"

Abdul Ghias har inte råd att gifta sig

Bilden nedan:
Hekmatullah Hekmat är glad att han kunde gifta sig med sin egen utvalda fru. Foto: Sammar Gul Samsoor