Fruktförsäljaren Abdul Ghias är bekymrad över att han inte har råd att gifta sig. Foto: Sayed Qudratullah Attaye

Abdul Ghias har inte har råd att gifta sig

TEMA BRÖLLOP | Frukthandlaren Abdul Ghias, 22 år, skulle vilja gifta sig men ser inte hur det skulle vara möjligt med den lilla inkomst han har.

– Faktum är att jag avskyr traditionerna kring bröllop i min by. Det är de sämsta traditionerna som förhindrar utveckling. Enligt min bys traditioner måste den som vill gifta sig gå igenom flera steg som alla kan vara mycket kostsamma, säger han.

Abdul Ghias bor i byn Sarak Ball i distriktet Kalafgan i provinsen Takhar. Han
berättar om de olika stegen, som alla kostar pengar. De handlar bland annat om att skapa kontakt med familjen till den kvinna som mannen vill gifta sig med och om förhandlingar. Sedan är det förlovningsfest, bröllop som ska betalas av mannens familj, och hemgift.

– I vår by är det vanligt att mannens familj betalar flickans familj 400 000 afghanis i hemgift, men kvinnans familj behåller inte pengarna (drygt 50 000 kronor) utan köper saker till kvinnan, som mattor och annat som kan behövas i brudens nya hem.

Skulle du vilja gifta dig?

– Ja, självklart, precis som alla unga män. Här är det inte tillåtet att ha en flickvän, det är ett brott. Jag vill ha en fru att dela förtroenden med. Det är ett mänskligt behov, att leva med en fru och ha en familj. Men det är svårt att kunna gifta sig i Afghanistan.

Vilka svårigheter ser du?

– För att kunna gifta sig i Afghanistan måste man ha minst 15 000 dollar för alla utgifter. Jag undrar hur jag ska få ihop de pengarna på min  fruktförsäljning. Människorna i min by lider av en dålig ekonomisk situation och brist på jobb. Förr stod vårt hopp till Iran. Efter skolan kunde vi
åka dit och tjäna ihop pengarna. Men efter USA:s bojkott av Iran har de möjligheterna försämrats. Jag vet faktiskt inte hur vi ska komma ifrån dessa problem.

Vilket är ditt råd till andra?

– Jag har inget råd, för den afghanska regeringen är inte i stånd att hjälpa oss och vårt samhälle förstår inte de ungas problem.

Text:
SAYED QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan

Läs också:

Dyr väg mot äktenskap

"Stort bröllop innebär starten på ett nytt liv"

"Jag hade tur och fick välja min fru"