” Jag vill att fler ska bli nyfikna på Afghanistan”
En ny lokalförening har startat i Dalarna. Läraren Maria Holzmann, 47 år, är en av ledamöterna i interimsstyrelsen som precis påbörjat verksamheten.
Hur började ditt engagemang för Afghanistan?
– Hösten 2015 blev jag engagerad när så många flyktingar från Afghanistan kom till Sverige, och sedan har det fortsatt. Vi fick kontakt med flera afghanska familjer och vi har också en afghansk ung man boende hos oss sedan fem år tillbaka. På det sättet har Afghanistan blivit som ett andra hemland, vi delar traditioner med varandra och mina barn har lärt sig äta afghansk mat.
Hur började engagemanget i den nya lokalföreningen?
– Jag blev medlem för några år sedan. I våras gick jag förbi SAKs utställning som visades i Faluns centrum, och blev glatt överraskad över att SAK kommit hit – och nyfiken. När jag fick information om ett möte på Zoom för att starta en lokalförening så deltog jag på det.
Varför det?
– Jag tycker att SAK är en så fantastisk organisation som lyckats vara kvar i Afghanistan så länge, och det är bra att SAK samarbetar lokalt och respekteras. Jag är stolt över att Sverige har en sådan organisation, den är unik. Och så kommer jag inte ifrån att jag är en engagerad eldsjäl som redan före mötet hade en massa idéer om hur vi skulle kickstarta föreningen.
Vad var det för idéer?
– Jag tänker att vi kan ha ett stort offentligt event där vi drar nytta av personer med erfarenheter från Afghanistan som bor här och av kända personer som kommer härifrån.
Vad är din förhoppning med engagemanget?
– Att fler ska få upp ögonen för Afghanistan som land, att vi kan bidra till mer nyfikenhet och till att Afghanistan inte glöms bort. Jag brinner för integration och har jobbat mycket med det. Och framför allt vill jag att de som inte känner till SAK ska få reda på vilken fantastisk organisation Sverige har och vilket arbete SAK gör för folket i Afghanistan.
Är det någon av SAKs frågor du känner särskilt för?
– Jag är väldigt stolt över skolverksamheten och utbildningen av lärare, och de lokala läkarklinikerna. Det är ett genomtänkt, hållbart sätt att arbeta på.