SAK sviker inte civilbefolkningen
Stor osäkerhet råder om framtiden i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. Svenska Afghanistankommittén, SAK, gör nu allt som står i vår makt för att vår verksamhet – skolor, sjukhus, utbildning för barn med funktionsnedsättning och mycket annat – ska fortsätta att fungera. Vi kommer inte att svika civilbefolkningen. Det är i denna utsatta situation vi måste försvara deras rättigheter som mest.
Sedan talibanerna tog makten i augusti är ekonomiska transaktioner till Afghanistan i princip blockerade av banker och det internationella samfundet. Det påverkar även Svenska Afghanistankommitténs verksamhet. Vi har under perioder behövt begränsa viss verksamhet när kontanterna inte räckt till.
Många av våra skolor har just nu vinterlov. I varmare provinser är våra skolor fortsatt öppna. Sjukvården är också igång.
Vi prövar alla alternativa vägar för att lösa bristen på kontanter så att vår verksamhet ska kunna förbli öppen.
Risk för samhällskollaps
Efter talibanernas maktövertagande ströps allt internationellt stöd till den afghanska staten, i enlighet med USA:s och FN:s säkerhetsråds sanktioner mot talibanerna. Det inkluderade 1,5 miljarder dollar som nu är låsta i Världsbankens Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF). Dessutom blockerades den afghanska centralbankens reserver till ett värde av nästan 10 miljarder dollar av USA och afghanska banker är isolerade från det internationella finansiella systemet.
Ungefär 75 procent av Afghanistans statsbudget, inklusive sjukvården, finansierades tidigare direkt av internationellt bistånd. Det plötsliga avbrottet gjorde att hundratusentals anställda i den offentliga sektorn stod utan lön. Många miljoner fler människor som var beroende av deras inkomster kastades omedelbart in i akut fattigdom.
Den humanitära situationen i Afghanistan är nu alarmerande. Uppskattningsvis 3,2 miljoner barn under fem år förväntas lida av akut undernäring i slutet av året. Av dessa riskerar minst 1 miljon barn att dö utan omedelbar behandling, enligt FN. Ungefär hälften av befolkningen, cirka 20 miljoner människor, lider av akut matbrist och den siffran förväntas stiga.
På plats i 40 år
SAK har funnits på plats i 40 år, under Sovjets ockupation, inbördeskrig och talibanregimen på 90-talet. Idag har vi verksamhet i 18 av landets 34 provinser. Vi arbetar på landsbygden och främst med de allra mest utsatta; kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning och internflyktingar.
Många av de distrikt där vi arbetar har varit under talibankontroll i många år. Talibanernas maktövertagande nationellt påverkar inte vår beslutsamhet att göra vad vi kan eller vår skyldighet att stanna i Afghanistan så länge vi behövs för civilbefolkningens skull.
Skolgång för alla – även flickor
Omkring 100 000 elever går i SAKs skolor. Nästan 60 procent är flickor.
Efter talibanernas maktövertagande stängdes många skolor för flickor i årskurs 7-12. SAKs flickskolor har dock kunnat öppna igen efter dialog med lokala myndigheter. Även under 90-talets talibanregim, när flickskolor i städerna stängdes, gick tusentals flickor i våra skolor.
Livsviktig sjukvård
SAK ansvarar för all allmän sjukvård i provinsen Wardak, där vi registrerade 1,7 miljoner patientbesök under 2020. Sedan oktober ansvarar vi också för sjukvården i provinsen Nuristan. I ytterligare tre provinser driver vi sedan 2020 särskilda covid-insatser.
Sjukvården måste upprätthållas, även i den situation som nu råder. Utbyggd mödravård har gjort att mödradödligheten minskat dramatiskt i Afghanistan de senaste 20 åren. Den utvecklingen får inte vända.
Landsbygdsutveckling
SAK ger människor bättre förutsättningar att försörja sig själva. Bland annat bedriver vi yrkesträning och organiserar sparlånekassor som hjälper hushåll, småföretagare och lokalsamhällen att spara pengar och bygga buffert och uthållighet vid kriser.
SAK stödjer byar som tillsammans med oss bygger ut vattenledningssystem och reservoarer. Det ger tusentals familjer i avlägsna byar tillgång till rent dricksvatten. Vi förbättrar också infrastruktur för att motverka effekterna av torka och annat extremväder. Att det här arbetet fortgår är viktigt när Afghanistan drabbas allt hårdare av klimatförändringar.
Lokal förankring
Lokal förankring och transparens är avgörande för SAKs möjligheter att arbeta. Vi för kontinuerlig dialog med lokala makthavare och vi anställer personer från lokalsamhällen där vår verksamhet finns. Mer än 99 procent av våra drygt 6 000 anställda är afghaner.
Opartiskhet
Vi finns till för civilbefolkningens skull. Opartiskhet är ett av våra kärnvärden. Det är tack vare den principen vi kunnat verka så länge i Afghanistan, under olika regimer. Vi stannar så länge vi behövs, och oavsett vem som styr landet.
Ditt stöd behövs!
SAKs verksamhet möjliggörs av stöd från medlemmar, privatpersoner och givare som Sida, Radiohjälpen och Postkodlotteriet.
Din hjälp behövs! Allra störst nytta gör du som medlem och/eller månadsgivare, men varje gåva hjälper.
Du kan också ge en enskild gåva på valfritt belopp via swish till 900 78 08. Vill du ge din gåva på annat sätt? Se fler alternativ här.
SAK kommenterar i media:
SvD: Afghanistan står inför en kollaps
Al Jazeera: Aid cut-off may kill more Afghans than war
DN: Hur ska svenskt bistånd nå flickorna – utan ”en spänn till talibanerna”?