Kajsa Johansson är SAKs nya generalsekreterare
Kajsa Johansson blir ny generalsekreterare för SAK. Hon har tidigare arbetat för SAK i Afghanistan och även suttit i styrelsen, senast som ordförande.

Kajsa Johansson tillträder den 1 april som ny generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, SAK. Hon har tidigare lett SAKs arbete med civilsamhällesorganisationer på plats i Afghanistan och har även ett långvarigt engagemang i SAKs styrelse, senast som ordförande 2020–2021.
Hon har sedan september tjänstgjort som biträdande generalsekreterare och lett arbetet med SAKs strategiska plan för 2025-2027.
– Jag är glad och stolt att ha fått ett ännu större ansvar för att ta SAK in i framtiden. Det är en ny roll, men arbetet med att ställa om till nya arbetssätt, med partnerorganisationer och stärkt policyarbete, fortsätter i full fart och enligt plan, säger Kajsa Johansson.
Hon har tidigare varit biståndschef vid Sveriges ambassad i Maputo och även arbetat för biståndsorganisationerna We Effect och Afrikagrupperna, samt doktorerat i sociologi vid Linnéuniversitetet.
– Kajsa har den kunskap, kompetens, energi och glädje i arbetet som är viktiga för SAK de kommande åren. Jag som styrelseordförande ser fram emot några viktiga år för att bygga ett SAK som siktar framåt – för Afghanistans folk, säger Margareta Wahlström, SAKs ordförande.
I Afghanistan samarbetar SAK med organisationer som genomför insatser för att minska fattigdomen bland annat genom att öka livsmedelstryggheten, stärka motståndskraften mot klimatförändringar och bidra till god samhällsservice. Arbetet är inriktat mot personer som lever i utsatthet på landsbygden i Afghanistan. Barn, ungdomar, kvinnor och personer med funktionsnedsättning är prioriterade målgrupper.
I Sverige arbetar SAKs närmare 3 000 medlemmar, styrelse och anställda tillsammans genom medlemsengagemang, opinionsbildning, kommunikation och insamling för att öka stödet för Afghanistans folks rättigheter och sprida kunskap om situationen i Afghanistan till den bredare allmänheten och till beslutsfattare i Sverige och internationellt. SAKs viktigaste budskap är att det internationella samfundet inte får glömma bort Afghanistans folk.