Porträttbild på Anna Ek.

Anna Ek, ny Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén. Foto: Malin Hoelstad

Hallå där, Anna Ek, ny Sverigechef

Hallå där, Anna Ek, ny Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén! Du var till den 30 april pressekreterare på SAK – varför sökte du det här jobbet?

– En orsak är att jag längtade tillbaka till ledarskapsrollen eftersom jag haft den förut. Det skulle vara väldigt roligt att använda de erfarenheter jag har av ledarskap inom ideella organisationer till att stötta SAK:s Sverigeverksamhet. Det finns en stor och spännande potential i att hitta sätt att involvera och samverka mer med medlemsrörelsen, liksom att det nu finns en tydlig chef över arbetet i Sverige som inte funnits på samma sätt förut. Vi är ju många, både anställda och ideella, som lägger mycket tid på SAK och jag ser fram emot att se vad vi kan samarbeta mer kring eftersom jag vet att det gynnar oss alla.

Vad innebär rollen som Sverigechef?

– En viktig del är att planera, leda och samordna arbetet SAK bedriver i Sverige. En annan väldigt viktig del som landchefen har i uppgift är att se hur vi kan samarbeta mer med medlemsrörelsen utifrån vad årsmötet kommer fram till. Och en tredje del är ju att samarbeta med landchefen i Afghanistan för att utveckla organisationen i frågor som berör båda kontoren för att göra SAK starkare som helhet.

– Det  är jätteviktigt att komma ihåg vilka vi finns till för i biståndsarbetet: våra målgrupper i Afghanistan, för kvinnor, barn, personer med funktionsvariationer och internflyktingar. Det kommer att bli spännande och roligt att se hur medlemsrörelsen kan bli en mer aktiv del i det arbetet eftersom jag vet att viljan finns att vara med och bidra till våra målgruppers behov.

Vad är bäst med att arbeta på SAK?

– Vetskapen om att våra fantastiska kolleger i Afghanistan gör ett så viktigt jobb och är så övertygade i att fortsätta bidra till en positiv utveckling i Afghanistan. Att vi såg till så att 90 000 barn fick skolgång förra året i ett av världens fattigaste och mest krigsdrabbade länder. Och att vi hade nästan 3 miljoner patientbesök på våra kliniker. Det är ju ett helt enormt arbete. Det är också väldigt inspirerande att veta att det finns så många medlemmar som väljer att lägga delar av sin fritid på att engagera sig i SAK och arrangera studiecirklar, insamlingar och mycket mer. Vårt kontor i Stockholm också en väldigt trevlig arbetsplats med snälla, hjälpsamma och fantastiska kolleger.

– Det har varit jätteroligt att arbeta på SAK som pressekreterare. Jag har fått möjlighet att se hur vi arbetar på plats i Afghanistan och det är så otroligt inspirerande och hoppingivande varje gång.