Flykten över gränsen stoppade skolgången
Madina gick i sju dagar för att komma över gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Nu är hon ett av de tusentals barn som inte längre kan gå i skolan.
Madina minns de kalla nätterna och oron för den sjuka brodern under vandringen. Hennes familj tvingades lämna Pakistan i all hast, liksom så många andra familjer.
Det innebar att de inte fick med sig sina utbildningsdokument. De flesta har heller inget afghanskt id-dokument, tazkira, eftersom de bott i Pakistan under lång tid, kanske till och med fötts där. Bristen på dokument är ett av skälen till att så många barn som kommit från Pakistan inte kan gå i skolan. Andra skäl är brist på skolor och kapacitet i Afghanistan.
Madina, 12 år, gick i femte klass i Karachi. Nu bor hon i ett hus i Kunduz som släktingar lånat ut till dem. Det finns ingen flickskola i närheten, och hon har heller inte den nödvändiga dokumentationen.
– Jag älskar att gå i skolan, säger hon.
Hon vill bli läkare eller lärare, så att hon kan göra skillnad i sitt samhälle.
Robina, 14 år, föddes i Pakistan. Hennes familj flyttade till Pakistan för omkring 45 år sedan. Nu bor hon i Mazar-e Sharif. I Pakistan hade hon avslutat sjätte året, men när hon kom till Afghanistan ställdes hon inför en brutal verklighet. Flickor fick inte gå i skolan efter sjätte klass.
– Eftersom det inte är möjligt för mig att gå i skolan har jag börjat i en madrassa (religiös skola) för att kunna vara några timmar utanför hemmet. Där studerar jag religion, säger hon.
Hon drömmer om en framtid där utbildning är tillgänglig för alla flickor och gör det möjligt för dem att på ett meningsfullt sätt bidra till samhället.
– Jag vill bli läkare, för kvinnorna i Afghanistan behöver kvinnliga läkare, säger hon.
MAISAM SHAFIEY
Norwegian Refugee Council
En längre version av texten finns på Norwegian Refugee Councils hemsida. NRC arbetar bland annat med informell utbildning för barn som tvingats lämna sina hem. NRC intervjuade i april 313 familjer som tvingats lämna Pakistan och då befann sig i Kunduz.
Läs fler artiklar ur temat:
Strid och samarbete kring gränsen