Talibanerna vinner mark när utländska trupper lämnar landet
Våldet ökar och talibanerna flyttar fram sina positioner inför att de internationella trupperna lämnar Afghanistan.
Efter att fredssamtalen i Doha inleddes i september 2020, från oktober till och med mars i år, har antalet dödade och skadade civila ökat med 38 procent jämfört med samma period ett år tidigare, enligt Unama, FN:s samordningsorgan i Afghanistan.
USA har sedan länge gradvis tagit hem trupper. I april meddelade USA:s president Joe Biden att landet ska dra tillbaka samtliga trupper senast den 11 september i år.
Många säkerhetsincidenter
Klas Bjurström, strategisk rådgivare på SAK, noterar att antalet säkerhetsrelaterade incidenter de senaste fyra kvartalen varit fler än något motsvarande kvartal sedan mätningarna inleddes. Men som han tolkar det är själva incidenterna mindre i omfattning och framför allt är det väsentligt färre flygattacker.
– Detta ser ut att ha lett till konstant nötande insatser från talibanernas sida i provinserna där man sakta etablerar kontroll över allt fler distrikt, säger han.
När det gäller antalet distrikt som helt kontrolleras av talibaner respektive regeringen och antalet omstridda distrikt sker inga dramatiska skiften, men sedan lång tid går utvecklingen långsamt åt samma håll, enligt Klas Bjurström. Talibanerna har ökat kontrollen något till omkring 10 procent av alla distrikt. Den afghanska staten kontrollerar det dubbla och resten av områdena är så kallat omstridda, där staten kan ha kontroll över centralorten och talibanerna över landsorten, och där kontrollen över centralorten kan skifta mellan dag och natt. Talibanerna behöver dock inte kontrollera ett område till fullo för att ha betydande inflytande.
Talibaner rycker fram
Anders Fänge, som under många år ledde SAKs arbete i Afghanistan och nu sitter i SAKs styrelse, har fått intrycket att talibanerna rycker fram på ett annat sätt än tidigare. En artikel i New York Times beskriver hur soldater vid regeringens utposter ger upp efter påtryckningar från talibanerna. Sedan den 1 maj har minst 26 utposter och baser i fyra provinser gett upp och överlämnat sina vapen till talibanerna mot fri lejd till statligt kontrollerat område.
– Det verkar vara en taktik som fungerar väldigt effektivt, säger Anders Fänge. Han är orolig över att det som ser ut att gå väldigt långsamt hastigt kan ändra karaktär helt.
– Risken är att det ständiga nötandet tämligen snabbt förbyts i totalkollaps. Man kan aldrig uttala sig med säkerhet men jag ser det som en möjlig utveckling i en relativt snar framtid, säger Anders Fänge.
Afghanistan ett annat land
Men det behöver inte vara ett militärt övertagande som är talibanernas mål, kanske inte ens ett fullskaligt maktövertagande utan en bättre förhandlingsposition inför fredssamtalen i Doha. Afghanistan i dag är ett helt annat land än när talibanerna styrde det på 1990-talet och det ser sannolikt även talibanerna, menar Klas Bjurström.
– Jag tror däremot att talibanerna ser att de just nu har rörelseenergi, de är medvetna om att alla parter vill säkra sin egen position och de vill utnyttja tillfället och nå en politisk uppgörelse under största möjliga press, säger Klas Bjurström.
EVA KELLSTRÖM FROSTE