Sverige måste ta ställning för skydd av civila i Afghanistan
I dagarna presenteras regeringens proposition om Sveriges fortsatta militära bidrag till Natoinsatsen Resolute Support Mission. Genom sin roll som utbildare och rådgivare inom den afghanska militären har Sverige möjlighet att göra skillnad, skriver generalsekreterare Andreas Stefansson.
På natten mellan den 8 och 9 juli i år landade militära helikoptrar utanför byn Tangi Saidan i provinsen Wardak i Afghanistan, strax söder om Kabul. Snart därefter tog sig afghanska specialtrupper med väpnat våld in på en klinik som Svenska Afghanistankommittén driver i byn. På väg in i kliniken sköts en anhörig till en patient ihjäl. Väl inne blev alla patienter och personal fråntagna sina mobiltelefoner och förhörda i omgångar. Det tog flera timmar. Sedan tog soldaterna tre personer, varav två var anställda på kliniken, och förde ut dem ur byggnaden. Personal och patienter som befann sig inne i kliniken hörde därefter skott avfyras. På morgonen hittades de tre personerna ihjälskjutna på marken. Klinikchefen saknades. Det bekräftades senare att han förts bort av den afghanska militären. Han hölls i förvar i två veckor utan förklaring.
Sverige tar tydligt ställning för den internationella humanitära rätten i sina diplomatiska relationer och genom sitt utvecklingssamarbete. Det militära engagemanget måste nu verka i samma riktning. I dagarna presenteras regeringens proposition om Sveriges fortsatta militära bidrag till Natoinsatsen Resolute Support Mission.
Svenska Afghanistankommittén föreslår att riksdagen:
- Kräver att det finns en konkret strategi för hur Sverige genom sitt truppbidrag ska bidra till att afghanska och internationella säkerhetsstyrkor inte genomför eller bidrar till insatser som drabbar civila eller på andra sätt bryter mot den internationella humanitära rätten. Till exempel genom att:
- Sätta internationell humanitär rätt och skydd av civila som konkreta och uppföljningsbara mål för det svenska bidraget.
- Införa internationell humanitär rätt som moment i den utbildning som svensk militär genomför, liksom man har gjort med UNSCR 1325.
- Utkräver ansvar. Använd den roll Sverige har för att verka för att brott mot den internationella humanitära rätten följs upp och utreds så att ansvariga kan ställas till svars och förtroende återskapas.
Händelsen som beskrivs ovan är tyvärr inte unik. Afghanistan är enligt Uppsala konfliktdatabas nu den dödligaste konflikten i världen. Det är fortfarande talibaner som skadar flest civila, men enligt FN:s politiska insats i Afghanistan, UNAMA, är det afghansk och internationell militär som i flygattacker och nattliga räder, likt den som drabbade vår klinik, skördar flest civila dödsoffer.
Trots FN:s rapporter beskrivs den förhöjda förmågan hos just flygvapnet och specialstyrkorna som en ”framgångssaga” i FOI:s senaste rapport om Resolute Support Mission. Det är dock i ett läge där få andra framsteg kan påvisas. Efter nästan två årtionden av utbildning saknas fortfarande de mest grundläggande förmågorna inom den afghanska militären. Vi på Svenska Afghanistankommittén ser vad det får för konsekvenser.
Sverige är en viktig partner till Afghanistan. Genom sitt långvariga och långsiktiga stöd till Afghanistan kan vi erbjuda över en miljon patienter sjukvård varje år och nära 100 000 barn tillgång till utbildning. Med bistånd från Sverige utbildar vi barnmorskor, lärare och sjuksköterskor för att vi vet att det på lång sikt bygger ett mer motståndskraftigt samhälle.
Militärens attacker mot civila mål motverkar dock de framsteg vi gör. Efter attacken i Wardak tvingades vi hålla 44 av våra 77 kliniker i området stängda i 12 dagar. Det drabbade
5 700 patienter om dagen. Efter afghanska och internationella truppers attack mot samma klinik i Wardak 2016 minskade antal besök till mödravården med 93 procent. Osäkerheten förstärker civilbefolkningens rädsla och misstro mot myndigheter, och det urholkar försök att bygga en hållbar fred.
Genom sin roll som utbildare och rådgivare inom den afghanska militären har Sverige möjlighet att göra skillnad. Ta ställning för skydd av civila i konflikten.