Elever utbildas i hälsa och sjukvård
13-åringarna Madina och Khatane tillhör skolans hälsokommitté, en ny satsning. De går i skolan Abu Alisima i provinsen Ghazni.
De har en banderoll över axeln, röda kors-märke och en mössa av den typ som används i sjukvården. Hälsokommittén består av elever som fått en särskild kurs i hälsa och sjukvård och som har i uppgift att svara för information om hygien och förebyggande hälsa, men även hjälpa till med första hjälpen och ta hand om andra elever som kan vara krassliga.
Skolan Abu Alisima ligger en bra bit ut på landsbygden i provinsen Ghazni, ett av de mest krigsdrabbade områdena och spår av striderna syns överallt. Men skolan kunde hålla öppet hela tiden och även under kriget låg skolan i talibankontrollerat område.
Visar sjukvårdsväskan
Madina och Khatane öppnar och visar sin stora och mycket välfyllda sjukvårdsväska. Stoltheten går inte att ta miste på.
– Vi har alltid varit intresserade av sjukvård och vi hade också lite förkunskaper kring det och hygien. Därför valdes vi ut, berättar Madina.
– Vi informerar våra kamrater hur de ska hålla en god hygien och förebygga sjukdomar. Nästan varje dag får vi hjälpa någon elev som inte mår så bra. Vi delar ut huvudvärkstabletter och talar om för eleven att det är dags att gå hem, fortsätter Khatane.
– Och så kan vi också grunderna i första hjälpen. Det är jätteintressant och roligt att få hjälpa till, säger Madina.
Ny satsning på försök
Arbetet med hälsokommittéer är en ny satsning och än så länge på försök inom SAK i Afghanistan. I Ghazni och Paktika omfattas bara fyra skolor och cirka 20 elever, men det byggs ut och ökar hela tiden.
Utbildningschef på SAKs kontor i Ghazni och ansvarig för Abu Alisima-skolan är Abdulbaqi Yunasi. Han berättar att de ser bra resultat av att låta eleverna själva arbeta med hygien och hälsa.
– Dessutom innebär hälsoeleverna en länk ut till familjerna och byarna. De tar med sig kunskap och material och kan berätta om hur viktigt det exempelvis är att använda rent vatten, tvätta händer, klippa naglar och hålla sig undan om man är sjuk.
– När flickor ingår i hälsokommittén, så höjer det ofta deras status i både byn och familjer. Jag har mött fäder som varit mycket stolta över att deras döttrar fått det här uppdraget, berättar Abdulbaqi Yunasi.
ANDERS ROSÉN
Vice ordförande SAK