SAKs arbete fortsätter trots svårigheter
SAK har kunnat fortsätta med stora delar av sitt arbete efter talibanernas maktövertagande. Det största problemet just nu är att bankerna är stängda och alla internationella pengaöverföringar stoppade.
– En stor del av vår verksamhet har redan funnits i mer eller mindre talibankontrollerade områden under flera år. Därför kan vi gå vidare nu och hålla vår verksamhet öppen. Det som kan förändras är om talibanerna kommer med starka centrala bestämmelser som alla måste följa, säger Andreas Stefansson, SAKs generalsekreterare.
SAK arbetar i tätt samarbete med lokalbefolkningen. Att SAK lyckats bedriva verksamhet i talibankontrollerade områden beror på att det finns stor respekt och acceptans för SAK hos alla parter, inklusive talibanerna, samt att lokala talibanledare också ofta visar sig vara lyhörda för lokalsamhällets behov och för påtryckningar från lokalsamhället och SAK.
Att SAK har bra förutsättningar att jobba vidare med att stärka rättigheterna och möjligheterna för både kvinnor och män på landsbygden innebär dock inte att det kommer att vara enkelt.
SAK har arbetat i Afghanistan sedan 1982 under krig och flera olika regimer, även under 90-talet när talibanerna regerade förra gången, och har utvecklat ett förhållningssätt som organisationen kallar ”principiell pragmatism”.
SAK står för sina värderingar
– Vi står för våra värderingar och de rättigheter vi kämpar för, men ser samtidigt att förutsättningarna för hur långt man kan nå varierar, dels på grund av konservatism på landsbygden men också beroende på hur lyhörda de lokala talibanledarna är. Skulle vi driva vissa frågor för hårt i vissa sammanhang finns risken att det blir en backlash och att allt stängs ner. Kan vi komma en bit på vägen mot stärkta rättigheter, är det bättre än att det inte finns några rättigheter alls.
Efter talibanernas maktövertagande är SAKs byskolor igång igen, i alla fall upp till årskurs 6. Majoriteten av SAKs skolor är upp till årskurs sex, men det finns också högstadium och i vissa fall ända upp till årskurs tolv. Talibanerna beordrade stängning av årskurs sju och uppåt i avvaktan på nya regler. Senare tilläts pojkar att gå tillbaka till skolan, medan beskeden dröjer för flickor.
För SAKs del bedrivs redan det mesta av undervisningen från årskurs sju segregerat, vilket väntas bli ett krav. Det beror inte bara på att talibanerna ibland kräver det utan att föräldrar kan tveka att skicka sina döttrar till skolan om de ska dela klassrum med tonårspojkar.
– Så där har vi redan en rätt väl anpassad verksamhet. Ett större hinder för oss är om de kommer att kräva kvinnliga lärare för alla flickor eftersom det råder ett stort underskott på kvalificerade kvinnliga lärare i landet, säger Andreas Stefansson.
SAKs sjukvård i Wardak hålls igång
SAK bedriver all sjukvård i provinsen Wardak, och har hållit igång även den verksamheten. Men uppdraget att bedriva sjukvård fick SAK från den tidigare regeringen genom hälsoministeriet, och pengarna kom från en fond för återuppbyggnad av Afghanistan, finansierad av biståndspengar från olika givarländer som nu fryst allt bistånd till staten. SAK finansierar därför sjukvården med sina egna reserver just nu i väntan på beslut från givarsamfundet om hur sjukvården ska finansieras i framtiden.
Det är inte hållbart i längden, och ett annat ännu större problem är att bankerna är stängda och alla internationella överföringar stoppade. SAK håller igång verksamheten med olika tillfälliga lösningar. Sida-biståndet direkt till SAKs verksamhet är inte fryst, men problemet är alltså hur pengarna ska komma till Afghanistan.
Kapacitetsutveckling fortsätter men bara lokalt
SAK har stoppat allt arbete som handlade om att kapacitetsutveckla myndigheter, men kapacitetsutveckling av byråd, lärarförbund, organisationer för funktionsnedsatta, mikrolånsföreningar och liknande, ska kunna fortsätta. SAKs arbete med att stärka kvinnors rättigheter bedöms också kunna fortsätta. Det har även tidigare bedrivits i talibankontrollerade områden, där budskap och material ofta utformas utifrån progressiva tolkningar av islam.
Andreas Stefansson befarar att det kommer att bli svårt att bedriva verksamhet som kräver att kvinnor behöver bo på annan ort, som när de utbildas till sjuksköterskor och barnmorskor.
EVA KELLSTRÖM FROSTE