Debatt

Debatt: Vår medmänsklighet prövas av covid-19

Vi befinner oss mitt i en enorm global utmaning. Världen är drabbad av ett virus som inte känner några gränser. Många politiska ledare pratar om ”kriget” mot viruset. Men det är inte vapen som kommer att hjälpa oss genom krisen. Det är vår förmåga att bry oss om varandra – på lagom avstånd, skriver representanter för 38 biståndsorganisationer i plattformen Concord Sverige, bland andra Svenska Afghanistankommittén, Rädda Barnen, Afrikagrupperna, We Effect, Emmaus med flera.

Debatt

”Moderaternas argument håller inte”

Det som har skapat extrem ryckighet i biståndsbudgeten är inte modellen med en procent av BNI utan turerna kring avräkningarna för flyktingkostnader i Sverige. Det skriver generalsekreterare Andreas Stefansson och 41 organisationer till Moderaterna i en slutreplik.

Etiketter

Debatt
Debatt

”Moderaterna tänker fel om biståndet”

Med de globala utmaningar vi står inför är det ologiskt att minska stödet till internationellt samarbete och tro att det ska leda till ökad trygghet och säkerhet i Sverige. Det skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare, tillsammans med 41 organisationer i Svenska Dagbladets den 8/9 2019.

Etiketter

Debatt
Debatt

Insändare: Det finns hopp för Afghanistan

​Trots utmaningarna finns det hopp. I snart 40 år har Svenska Afghanistankommittén utbildat flickor och pojkar, och försett människor med hälsovård. I fjol gick 87 000 barn i våra skolor – en majoritet av dem flickor – och 2,9 miljoner fick vård via oss. Det skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare, och Karl-Erik Wiklund, ordförande Skellefteå Afghanistankommitté, i en insändare publicerad i tidningen Norran 2/7 2019.

Etiketter

Debatt
Debatt

”Var är svenska rösten för humanitär rätt?”

Det är ett stort svek mot offren för krigsbrott i Afghanistan att ICC:s utredning nu läggs ned, efter amerikanska påtryckningar. Omvärlden har mött beskedet med tystnad. Var är den svenska rösten för den internationella humanitära rätten när Afghanistans befolkning behöver den som mest? skriver Andreas Stefansson, i Svenska Dagbladet den 18 maj 2019.

Etiketter

Debatt
Debatt

Låt inte migrationen villkora EU:s bistånd

EU:s politik påverkar ytterst konkret livet för människor utanför Europas gränser och kan bidra till fred och hållbar utveckling i världen. Men i ett krisande EU har medlemsstaters ekonomiska egenintressen och restriktiva migrationsagenda fått allt större inflytande. Det skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare, tillsammans med 46 organisationer.

Etiketter

Debatt

Afghanistan-nytt

Tidningen Afghanistan-nytt tar upp aktuella händelser och frågor som rör Afghanistan och SAKs utvecklingsarbete. Som medlem eller månadsgivare får du den direkt i brevlådan fyra gånger per år.