Terese Cristiansson. Foto: Jonte Wentzel/TV4.

Terese Cristiansson får årets Solidaritetspris

Journalisten Terese Cristiansson, före detta frilans och numera utrikeskorrespondent på TV4, får årets Solidaritetspris för hennes mångåriga rapportering från Afghanistan. Priset delades ut i Lund under Svenska Afghanistankommitténs årsmöte i helgen.

– Att få det här priset betyder otroligt mycket för mig. Afghanistan är inte ett land i raden som jag bevakar utan jag tänker på Afghanistan som ett av mina hemländer. Ett land som fick mig att känna mig själv. Men framförallt en skattkista för en journalist med en aldrig sinande rad av berättelser, såväl goda som otroligt sorgliga.

– Min kärlek och fascination till Afghanistan grundar sig i att det är just så komplext, det finns inga enkla sanningar. Det är inte bara dåligt eller bara bra. Det är alla nyanser däremellan. Jag längtar ständigt tillbaka dit och hoppas snart stå på afghansk jord igen, säger Terese Cristiansson.

Motiveringen till priset löd:  
”Terese Cristiansson är journalist med mångårig erfarenhet från Afghanistan. Hennes rapportering från Afghanistan har präglats av saklighet, djup kunskap, mod, bredd och en strävan att förklara den komplexa situationen i landet. Terese är också välbekant med SAKs arbete och verksamhet och har vid flertal tillfällen deltagit på SAKs seminarier. Hon är även en av författarna i SAKs bok Förstå Afghanistan.”

Afghanistankommitténs styrelse utser solidaritetspristagaren på förslag av en priskommitté, efter nomineringar från allmänheten och medlemmar.