”Jag har på plats sett vad vårt arbete betyder”
Anders Rosén, 63 år, drar fulla hus i Dalarna varje gång han föreläser om Afghanistan. Han sitter i SAKs styrelse sedan i våras. Det finns ingen lokalförening i Dalarna men Anders Rosén engagerar sig på andra sätt, som genom att skriva och föreläsa i hela landet.
Varför är du så engagerad i SAK?
– Jag arbetade som informationssamordnare för SAK i Afghanistan 2012–2015. Har man en gång bott och arbetat i Afghanistan finns det alltid med en, det engagemanget går inte att stoppa. Jag har på plats sett resultatet av SAKs arbete och vad det betyder för människor. För egen personlig del är det roligt och det ger en kick att ge nyanser, berätta om sådant som inte är så känt i Sverige och se hur många vaknar till och känner att det finns en mening med att arbeta för Afghanistan.
Hur menar du?
– Nyheterna handlar om bombattentat, förhandlingar som inte leder någonstans, fattigdom och hopplöshet. Men det finns så mycket annat, det finns ljuspunkter, det finns ett engagemang och en tro på framtiden bland människorna där. De försöker sköta sin vardag: jobb, familj, barn, få ihop pusslet med försörjning. Afghaner är levnadskonstnärer som anpassar sig efter den situation som råder. Jag brukar berätta konkreta historier om hur de tar tillvara prylar. I kvarteret där jag bodde fanns en möbeltillverkare som gjorde möbler av lastpallar. Det är så uppfriskande, vi har en del att lära av det.
Varför kommer så många?
– Jag tror att det finns ett stort intresse för Afghanistan, och för att höra om en annan bild. Vi har också många afghaner, och svenska vänner som de fått anknytning till. Där finns en nyfikenhet. Även bland afghaner – det händer ofta att afghaner kommer fram efteråt och säger att jag berättat saker som de inte hade någon aning om. De har inte alltid rest så mycket i sitt eget land, så även för dem breddas bilden.
Det kommer ofta in pengar till SAK efter dina föredrag – hur kommer det sig?
– För det första försöker jag beröra, och hela föredraget är uppbyggt kring att berätta om SAK utifrån människorna. Jag visar att vi gör nytta. En del handlar om den politiska situationen och säkerheten, men också om hur skolor byggs och om barnmorskan som utbildas. Avslutningsbilden är Swish-numret till SAK.
Text:
EVA KELLSTRÖM FROSTE
Redaktör Afghanistan-nytt