Brott mot den humanitära rätten – riksdagen bör dra lärdomar i Afghanistan
I morgon fredag debatterar riksdagen Sveriges fortsatta militära engagemang i Afghanistan. Regeringens förslag saknar uppföljning på flera av de lärdomar som drogs i den statliga utredningen ”Sverige i Afghanistan 2002-2014” som presenterades tidigare i år. Dessutom saknas viktiga krav om respekten för internationell humanitär rätt, trots att regeringen är medveten om att parterna i konflikten bryter mot den. Svenska Afghanistankommittén har med anledning av detta tagit fram ett antal krav på den militära närvaron.
Enligt FN:s organ för samordning av humanitär hjälp i Afghanistan, OCHA, utgör 40% av alla incidenter i år som riktats mot humanitära organisationer händelser som rör attacker mot hälso- och sjukvård. Det är inte enbart väpnade motståndsgrupper som är ansvariga för brott mot den humanitära rätten, utan även afghanska regeringsstyrkor och internationell militär. Räder mot patienter på sjukhus eller hot mot hälsopersonal är bara några exempel.
– Det är fullständigt oacceptabelt att parterna i den väpnade konflikten i Afghanistan år efter år genomför attacker mot kliniker och sjukvårdspersonal i strid med den internationella humanitära rätten. Sveriges militära bidrag måste ha ett tydligt uppdrag att värna den internationella humanitära rätten så att den afghanska civilbefolkningen får tillgång till den hälsa och sjukvård de har rätt till, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Afghanistankommittén.
Några av de slutsatser som drogs i den statliga utredningen SOU 2017:16, ”Sverige i Afghanistan 2002-2014” var att det militära målet om att skapa säkerhet och stabilitet inte uppnåtts och att militära och civila insatser inte bör sammanblandas. Utredningen pekade också på vikten av att satsa på en inkluderande politisk dialog.
– Det är förvånande att så få lärdomar från den statliga utredningen återspeglas i regeringens proposition om fortsatt militär närvaro i Afghanistan. Vi förväntar oss att riksdagen tar tillfället i akt att förvalta lärdomarna för att skapa en bättre framtid för Afghanistan. Särskilt viktigt är att stödja en politisk dialog och fredsprocess och att ställa krav på att kvinnors röster och rättigheter inte förhandlas bort, säger Andreas Stefansson.
Läs Afghanistankommitténs 8 krav på de militära insatserna i Afghanistan
SOU 2017:16 Sverige i Afghanistan 2002-2014
Proposition 2017/18:32 Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan