SAK får 50 miljoner extra för hälsa och utbildning för barn i Afghanistan
Svenska Afghanistankommittén får extra anslag från SIDA för att specifikt satsa på hälsa och utbildning för barn i Afghanistan. Inom ramen för detta anslag kommer bland annat 2 600 lärare att utbildas, 270 brunnar att borras och utbildningsmaterial att kunna köpas in till både skolor och lärare.
Svenska Afghanistankommittén får extra anslag från SIDA för att specifikt satsa på hälsa och utbildning för barn i Afghanistan. Inom ramen för detta anslag kommer bland annat 2 600 lärare att utbildas, 270 brunnar att borras och utbildningsmaterial att kunna köpas in till både skolor och lärare. Förutom detta kommer flera hundra barn med funktionsnedsättning kunna bli delaktiga i undervisning i allmänna skolor.
Pengarna kommer att betalas ut under tre år och kommer ge förbättrad kvalitet inom de områdena som organisationen arbetar inom, men möjliggör också en satsning på sjuksköterskor enligt den framgångsrika modell som SAK använder sig av när det gäller att utbilda barnmorskor. Precis som i det senare kommer unga kvinnor att utses i samråd med de lokala byråden, shuras samt kvinnornas familjer. Under arbetets gång tränas och utbildas kvinnorna till sjuksköterskor. Dessa kvinnor kommer sedan efter utbildningsperioden, på 18 månader, att återvända till sina hembyar och praktisera yrket på den lokala hälsokliniken. Denna arbetsmodell har visat sig vara mycket framgångsrik när det gäller utbildning av barnmorskor, vilket i sin tur har lett till minskning både inom barna- och mödradödlighet i de provinser där denna modell har tillämpats.
– En av SAKs viktigaste uppgifter är att stärka lokalsamhällena, främst genom att ge kvinnor yrkesutbildning. Detta anslag ger oss möjlighet att förstärka vårt arbete för främst barn och kvinnor, säger Andreas Stefansson, platschef för SAK i Afghanistan.
Utbildning och arbete för kvinnor är en grundförutsättning för en hållbar utveckling i Afghanistan. Svenska Afghanistankommittén arbetar inom områdena hälsa, utbildning, rehabilitering och landsbygdsutveckling.