Avtalet för Lapis lazuli-projektet skrevs under i november 2017. Foto: Wikimedia Commons

Lapis lazuli-rutten - en gyllene möjlighet för Afghanistan

Lapis lazuli-rutten är en transitväg som ger Afghanistan kontakt med Centralasien och Europa. Rutten startar i Aquina och Turghundi, går igenom Turkmenistan, genom Azerbajdzjan och Georgien för att slutligen nå Europa via Istanbul i Turkiet.

Lapis lazuli-rutten är en transitväg som ger Afghanistan kontakt med Centralasien och Europa. Rutten startar i Aquina och Turghundi, går igenom Turkmenistan, genom Azerbajdzjan och Georgien för att slutligen nå Europa via Istanbul i Turkiet.

Avtalet för Lapis lazuli-projektet skrevs under i Eshqabad i Turkmenistan den 15 november 2017 i närvaro av representanter från de fem länder som projektet inkluderar. Rutten gör det möjligt för Afghani­stan att exportera produkter och varor som marmor, granatäpplen, mandlar, saffran, vattenmelon, jordnötter, lapis lazuli och många andra produkter.

Vid invigningen i december förra året påpekade Afghanistans president Ashraf Ghani att Lapis lazuli-rutten är en del av den historiska Silkesvägen. För 4 000 år sedan exporterades afghansk lapis lazuli den vägen. Tidigare tog det 24 dagar att transportera varor från Azerbajdzjan till Turkiet. Nu tar det två dagar.
Presidenten riktade sig i sitt tal mot landets grannar i öst och väst när han vid invigningen sa att ”våra grannar i norr tror på en ljusnande framtid för Afghanistan och kommer att bistå oss med att sätta oss samman med världen genom hundra olika vägar”.

Afghanistans behov av att luta sig mot Pakistan och Iran för export och import har minskat. Lapis lazuli-rutten är den kortaste och billigaste vägen för Afghani­stan att handla med Europa och resten av världen.

De afghanska lastbilstransporter som färdas med exportvaror utefter rutten betalar inga avgifter. Det minskar kostnaderna och sparar tid. En annan fördel med Lapis lazuli-rutten är att det blir lättare att importera naturgas från Turkmenistan, vilket också bidrar till att utveckla Afghanistans ekonomi.
Under förra året ökade Afghanistans export med 30 procent. Lapis lazuli-rutten och andra större regionala projekt har förvandlat utmaningen för det kustlösa Afghanistan till en gyllene möjlighet.

Enligt Afghanistans statistiska centralbyrå ökade Afghanistans export mellan 2016 och 2017 från 596 till 832 miljoner US dollar. Under perioden 2000–2017 har den afghanska exporten i genomsnitt legat på 385 miljoner US dollar per år. År 2001 exporterade Afghanistan varor till ett värde av 69 miljoner dollar.

En av de främsta möjligheter som skapats i Afghanistan genom Lapis lazuli-rutten är Kinas investeringar på 40 miljarder US dollar. Till en av de största utmaningarna räknas bristen på säkerhet kring Afghanistans järnvägar.
För Kina och många länder i väst är Lapis lazuli-rutten den mest pålitliga och säkraste rutten som finns för att knyta an till de oljerika regionerna i Central­asien och Kaukasus. Både länderna i väst och Kina vill nå dessa länder utan att vara beroende av Ryssland. 

TEXT: Mohammad Ismail Zazai

Företagsekonom, verksam inom den afghanska privata sektorn, skriver debatt-artiklar och analyser hos Pahjwok News.

Läs mer om ämnet:

Afghanistan het handelspartner