Fokus på kvinnor på Bokmässan
Flera av SAKs arrangemang under Bokmässan fokuserade på kvinnors roll i det afghanska samhället.
Frivilliga från Göteborgs Lokalkommitté stod under bokmässan i SAKs monter samtliga fyra dagar. Med ett stort engagemang sålde de lotter, skramlade bössor men framför allt pratade de det om Afghanistan och det arbete SAK bedriver där och det våra lokalkommittéer gör i Sverige.
Till montern kom såväl nyfikna besökare som engagerade SAK-medlemmar från olika delar av Sverige. På lördagen besökte Anna Nordfjell från Svenska Barnmorskeförbundet och berättade om samarbetet med den afghanska motsvarigheten, Afghan Midwives’ Association. Siri Sutcliffe Larsson, före detta praktikant i Kabul, kom också dit och berättade om sina erfarenheter. Norsk-afghanska författaren Farida Ahmadi presenterade sin bok Silent scream – om kvinnor ur minoritetsgrupper i Europa.
På söndagsmorgonen höll SAK ett frukostseminarium på Internationella Torget. Familjen Vahid Reza från Göteborgs lokalkommitté av SAK arrangerade liksom tidigare år en afghansk frukost, som lockade många besökare – en klassiker på Bokmässan.
Afghansk frukost och civil-militärt samarbete
SAK hade sammanlagt tre förplanerade evenemang vid Bokmässan i år.
Under rubriken ”Vägen till ett bättre liv” på Internationella torgets lilla scen visade fotograf Malin Hoelstad sina bilder tillsammans med SAKs pressekreterare Katarina Hellström. På ett levande och personligt vis berättade de om sina resor i Afghanistan där Malin fotograferat och filmat, och sina möten med människorna där.
På lördagseftermiddagen samtalade SAKs generalsekreterare Anna-Karin Johansson med docent Robert Egnell från Försvarshögskolan om ambitionen koppla samman militära insatser med biståndsverksamhet, under rubriken ”Civil-militär samverkan – en riskfylld gråzon”. Evenemanget hölls på Internationella Torgets stora scen och samlade ett 70-tal åhörare. Både Johansson och Egnell var överens om att det finns stora risker med att gränserna mellan militära och civila insatser blir otydliga, inte minst för biståndspersonal. Egnell menade att militär personal inte ska ägna sig åt humanitärt arbete – det är både dyrt och dåligt, sade Egnell.
Frukostseminariet på söndagen hade rubriken ”Women at the center of negotiations”, och var ett samarrangemang med Sida som också hölls på Internationella torgets stora scen. Deltagare var SAKs generalsekreterare Anna-Karin Johansson, Marianne von Malmborg vid Sidas Afghanistanenhet, och Engella Ameri, statsvetare och människorättsexpert som tidigare arbetat vid FNs särskilda program för Afghanistan, UNAMA. Moderator var Valter Vilkko från 1325 Policy Group.
Panelen diskuterade de svårigheter som kvinnor i Afghanistan har för att kunna delta i samhällsliv och beslut som påverkar dem. Anna-Karin Johansson underströk de rent fysiska svårigheter afghanska kvinnor ofta har att över huvud taget kunna mötas, då många inte får lämna sina hem utan manligt sällskap, och då säkerhetsläget gör det riskfyllt att resa. Marianne von Malmborg berättade om Sidas stöd för kapacitetsutveckling för kvinnor, något som Engella Ameri också lyfte fram som centralt för att kvinnor ska kunna ta mer ledande roller i samhället.