Mohammadullah Dauran är chef på sjukhuset i Maidan Shar | Foto Börje Almqvist

Foto: Björn Lindh

Foto: Björn Lindh

Foto: Björn Lindh

Foto: Björn Lindh

Ett sjukhus för framtiden

När SAK tog över sjukhuset fanns det 40 sängplatser. Nu finns det 100, och vi fortsätter att bygga ut, förklarar Mohammadullah Dauran. Han är en stolt och dynamisk chef på provinssjukhuset i Maidan Shar, centralort i provinsen Wardak.

Mohammadullah radar upp fakta och siffror: kirurgi, pediatrik, vaccinationsmottagning, apotek... 91 anställda, 17 läkare, 8 barnmorskor, 70 män och 21 kvinnor.

SAK har ansvaret för all sjukvård i provinsen Wardak. Från minsta hälsopost och vårdcentral till provinssjukhuset, där den mest avancerade vården finns. Maidan Shar ligger nära huvudstaden Kabul. Att resa hit med bil därifrån tar inte ens en timme.

En vanlig vardag myllrar sjukhuset av liv. Här samlas människor, och här finns olycka och lycka på samma gång. Basmina är på sjukhuset för att hjälpa sin dotter, vars fem månader gamla tvillingar har varit svårt undernärda. Efter en månad på spädbarnsavdelningen är barnen utom fara men de måste vara kvar tills de har ökat tillräckligt i vikt. – Jag hoppas och tror att vi snart kan åka hem, säger Basmina.

Mustafa är en liten kille som har kommit till sjukhuset tillsammans med sin pappa. En hel dag fick de resa på dåliga vägar från en avlägsen provins som styrs av talibanerna. Mustafa har haft påssjuka som övergått i hjärninflammation. I tre nätter har han varit inlagd och han vet inte när han får komma hem. Mustafa är inte så pratsam av sig, vilket kanske inte är så konstigt när man dels befinner sig i en ovan situation, dels inte mår så bra.

På kirurgavdelningen pågår en operation och utanför tandläkarmottagningen är kön lång. Utrustningen är kanske inte av det allra modernaste slaget, men å andra sidan är tandvården helt gratis precis som all annan service på sjukhuset. Trots att sjukhuset har expanderat finns mycket kvar på önskelistan. Tanken är att det i det nybygge som pågår ska finnas plats för intensivvård. Det saknas även hudläkare och ögonläkare. Och så behövs pengar för att anställa fler till personalgruppen.

På förlossningsavdelningen finns dock Narges, som på självaste kvinnodagen fick ta emot utmärkelsen som Afghanistans bästa barnmorska. Med tanke på att sjukhuset i Maidan Shar är ett ställe där det satsas känns det fullt logiskt att det är just här man finner landets främsta barnmorska. – För tio år sedan utbildade jag mig på SAKs barnmorskeskola. Här på sjukhuset har jag arbetat i fem år. Nu pluggar jag på universitetet vid sidan av arbetet. Jag vet inte vad det leder till, men jag vill i alla fall stanna här i provinsen, säger Narges.