Barnmorskor stärker kvinnors rättigheter
Att föda barn i Afghanistan har blivit ännu farligare sedan talibanerna tog makten. Restriktionerna hindrar många från att få tillgång till livsavgörande vård.

På SAKs seminarium ”Mödravård i Afghanistan – en fråga om liv och död” inför Internationella kvinnodagen 2025 beskrev deltagarna ett katastrofalt läge, men lyfte också lösningar och den kraft som finns hos de afghanska barnmorskorna att praktiskt arbeta för kvinnors rätt till hälsa och till sina kroppar.
Parul Sharma, ordförande för UN Women Sverige, lyfte de framgångar hon har sett när barnmorskor tar på sig rollen som förmedlare av rättigheter. Barnmorskor kan verka mot könsbaserat våld och negativa attityder mot att föda en flicka. Astrid Börjesson, barnmorska som har arbetat på Läkare utan gränsers kvinnosjukhus i Khost, berättade hur skickliga de afghanska barnmorskorna är på att ta hand om komplicerade förlossningar, helt utan den förvarning och de förberedelser som högriskgraviditeter behandlas med i Sverige.
Redan innan talibanernas maktövertagande 2021 fanns många hinder för mödravården i Afghanistan, särskilt på landsbygden, men sedan dess har situationen för kvinnor försvårats ytterligare.
Krav på mahram hinder för vård
Under seminariet visades en videointervju med det afghanska barnmorskeförbundet, AMA, som Svenska Afghanistankommittén stödjer genom ett mentorprogram. Några av utmaningarna som lyftes i intervjun var den utbredda matosäkerheten, bristen på kvinnlig vårdpersonal och kravet på en manlig följeslagare, en mahram. För många barnmorskor har kravet på en manlig följeslagare försvårat möjligheten att ta sig till och från arbetet, vilket har lett till att många har tvingats säga upp sig från sina jobb. På samma sätt påverkas de gravida kvinnorna som behöver en manlig följeslagare för att ta sig till och från platserna där förlossningsvården finns.
– Många män i Afghanistan har lämnat landet. Många män åker till städerna för att arbeta. Många män är upptagna. De jobbar åtta-nio timmar och är borta från sina hem, vem ska då följa med mamman under dagarna när hon behöver sjukvård? undrade barnmorskeförbundets ordförande i intervjun.
När allt fler kvinnor tvingas föda hemma på grund av restriktionerna är en lösning att ta vården närmare kvinnorna i byarna, vilket det afghanska barnmorskeförbundet AMA verkar för.
Arbeta tillsammans
Med hänvisning till den svenska utrikespolitiken sade Kajsa Johansson, biträdande generalsekreterare på SAK:
– Det är viktigt att man inte duckar för utmaningarna där de är som störst. Om man säger att man ska stå upp för kvinnors och flickors rättigheter ska man inte bara göra det i medvind, utan också i motvind. Om vi lärt oss något så är det att förändring måste växa inifrån samhället, men vi har en roll att stötta det afghanska civilsamhället. Det ser inte ut som i många andra länder, så här gäller det att hitta dem som kan förändra inifrån.

Parul Sharma lyfte det krympande utrymmet för civilsamhällesorganisationer, även i Sverige, och vikten av att arbeta tillsammans:
– Vårt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor är viktigare än någonsin. Det Afghanistan som växte fram med hjälp av omfattande bistånd har hyllats, men det gjorde det också väldigt skört och nu är det ett svårt utgångsläge.
Panelisterna lyfte gemensamt hur viktigt det är att även få med sig männen i arbetet för kvinnors rättigheter och ta tillvara på de progressiva krafterna, vare sig det gäller Afghanistan eller i samtalen som hålls här i Sverige. Astrid Börjesson lyfte männens frånvaro i Afghanistan som en av de påtagliga skillnaderna från hennes arbete i Sverige, samtidigt som hon belyste att kvinnorna var ett stort stöd för varandra.
– Men barn föds på samma sätt överallt, på det sättet är vi lika. Det är samma vård och samma stöd vi behöver, oavsett var man är.