”Jag kommer åtminstone att vara en utbildad kvinna”
Sajia Muhammadi går sista året i skolan. Hon är glad att hon kunnat fortsätta i skolan men efter talibanernas maktövertagande har hon förlorat hoppet om drömjobbet.
– Före maktskiftet hade jag så många förhoppningar men nu hoppas jag inte så mycket längre. Jag ville bli journalist men nu är det svårt. Jag kommer åtminstone att vara en utbildad kvinna, så att jag kan uppfostra mina framtida barn bättre, säger Sajia Muhammadi, som är 19 år.
Hon går i Nawabad-skolan, en av SAKs skolor i provinsen Ghazni och en av de få som har undervisning för flickor från sjunde klass till och med tolfte.
Runt flera av fönstren i byggnaden är det fullt med kulhål. Under de sista månadernas krig mellan de forna regeringsstyrkorna och talibanerna hamnade skolan mitt i korselden. Fönsterrutorna splittrades.
Som tur var ägde den här striden rum en fredag, när barnen var lediga.
Ghazni-skolor stängdes men öppnades igen
Ghazni är en av de mest krigsdrabbade provinserna. Under de sista månadernas strider stängdes skolan av säkerhetsskäl. Nu har striderna upphört och barnen kan gå till skolan utan rädsla. Två av dem är 15-åriga Nasima Muhammadi och 16-åriga Zarghona Miakhel, som båda går i nionde klass. De blev väldigt ledsna när talibanerna deklarerade att flickor från och med sjunde klass inte skulle få gå i skolan längre.
– Jag grät och det gjorde hela min familj också, berättar Zarghona Miakhel.
När de fick information om att de var välkomna tillbaka till skolan blev de glada.
– Men jag skulle vara gladare om skolor var öppna för alla flickor i Afghanistan.
Nasima Muhammadi framhåller att flickor och pojkar har samma rättigheter och hon kräver att talibanerna tillåter även flickor att studera.
Elever ivriga att lära
Läraren Afsana Rafiye berättar att eleverna är ivriga att komma till skolan och lära sig, och hon är nöjd med sitt arbete. Men även hon är orolig för deras framtid.
– Efter att talibanerna tog makten har flickor blivit modfällda. En del flickor säger att även om de går till skolan så har de ändå inte möjlighet att arbeta. De kommer att få arbeta hemma och de är besvikna för att de inte kan utvecklas. 50 procent av befolkningen är flickor och kvinnor, och islam ger dem rätt att fortsätta sina studier, och till att arbeta, säger Afsana Rafiye.
Flickor vill utbilda sig
Sajia Muhammadi som ville bli journalist är en av de besvikna. Hon ser ändå ett stort värde i att utbilda sig.
– Jag växte upp med en mamma som inte hade någon utbildning. Jag vill inte ha det så, barnen lider av det, säger hon.
Nasima Muhammadi och Zarghona Miakhel framhåller också båda hur viktigt det är att ha en utbildning, oavsett om det leder till yrkesjobb eller inte.
– När en kvinna är utbildad leder det till att hela familjen blir utbildad, när en man är utbildad innebär det bara att han själv har en utbildning, säger Zarghona Miakhel.
Men Zarghona Miakhel själv har fler planer än att bli en god mor och hustru. Hon arbetar redan extra som lärare för klass 1 i en by i närheten av sitt hem, och hon vill bli läkare.
– Jag vill stödja människor så att flera kan studera, och jag vill bli en duktig, professionell läkare. I Afghanistan behöver vi fler kunniga läkare, säger hon.
Läkare och lärare är det fåtal yrken för kvinnor som talibanerna uppmuntrar, så det kan förklara varför så många flickor svarar att de antingen ska bli läkare eller lärare. Men när vi frågar eleverna i klassrummen vad de vill bli räcks händer upp vid karriärval som jurist, ekonom, datorkunskap, journalist och ingenjör.
Text:
EVA KELLSTRÖM FROSTE, MUNISA RASHID och QUDRATULLAH ATTAYE