Sjukvård under hot och personer på flykt i Almedalen
Svenska Afghanistankommittén deltar i tre seminarier under årets Almedalsvecka. Två av seminarierna tar upp frågor om hur Sverige och det internationella samhället hanterar det stora antalet personer som befinner sig på flykt. De seminarierna kommer att livesändas på Sverige i Världens webbplats.
Bristen på respekt för internationell humanitär rätt är temat för seminariet Sjukvård i skottlinjen.
Efter ”systemkollapsen” – hur går vi vidare?
Samtal om Sveriges ansvar för en hållbar och samordnad utvecklings- och integrationspolitik.
Med Agenda 2030 har världens ledare satt höga mål för framtiden. Samtidigt pågår den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. I Sverige har det pratats om ”systemkollaps” och ett ”andrum” skulle tvinga EU att ta ansvar. Har den strategin fungerat? Flera EU-länder hotar dessutom med att minska biståndet till fragila stater om de inte tar emot landsmän fått avslag på sina asylansökningar. Är det en rimlig hållning?
I Sverige konkurrerar de statliga medlen med varandra och förväntas komma från samma pott. Hur kan svenska berörda myndigheter ta ett helhetsgrepp och regeringen skapa en hållbar utvecklings- och integrationspolitik? Hur kan politik, civilsamhälle och diaspora samarbeta och komplettera varandra?
Samtalet leds av Ann Svensén (IM) och Anna-Karin Johansson (SAK), som tillsammans med statssekreterarna Ulrika Modéer (UD) och Erik Nilsson (AD), samt debattörerna Staffan Landin och Dona Hariri diskuterar hur Sverige kan ta ett samordnat ansvar både ”här” och ”där”.
Tid och plats: Måndag 4/7 14.00 – 14.45, Sverige i Världen
Arrangörer: Svenska Afghanistankommittén & IM – Individuell Människohjälp
Medverkande: Ulrika Modéer, statssekreterare Utrikesdepartementet; Erik Nilsson, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet; Staffan Landin, debattör i biståndsfrågor; Dona Hariri, jurist.
Moderatorer: Ann Svensén, IM – Individuell Människohjälp och Anna-Karin Johansson, Svenska Afghanistankommittén.
Information på Almedalsveckans webb.
Flyktingkrisen – En regional och global utmaning
Antalet människor på flykt idag är det högsta någonsin och varaktiga konflikter fortsätter att skapa odrägliga levnadsförhållanden och fördriva människor från sina hem. EU och andra regionala aktörer kämpar för att hantera de stora flyktingströmmarna från bl.a. Syrien. Hittills har fokus främst varit på flyktingar som anlänt till Europa. Men de flesta flyktingar befinner sig i konflikthärdarnas närområden, i länder som Turkiet, Libanon och Jordanien, och situationen för dessa människors säkerhet och rättigheter förbises ofta. Det internationella samfundet behöver hitta ett sätta att hantera och fördela ansvaret för alla världens flyktingar.
Vad betyder det att migrationen för första gången är inkluderad i FN:s globala utvecklingsmål, Agenda 2030? Fungerar FN:s flyktingkonvention som instrument för att hantera dagens flyktingsituation?
Tid och plats: Måndag 4/7 15.00-15.45, Sverige i Världen
Arrangörer: Dag Hammarskjöld Foundation och Delegation för migrationsstudier (Delmi)
Medverkande: Kristof Tamas, kanslichef, Delegationen för migrationsstudier (Delmi); Karolina Lindholm Billing, Deputy Regional Representative, UNHCR; Lars Johan Lönnback, Senior Migration Policy Advisor, International Organization for Migration (IOM); Pieter Jan van Eggermont, Humanitär rådgivare, Läkare Utan Gränser; Anna-Karin Johansson, Generalsekreterare, Svenska Afghanistankommittén
Moderator: Henrik Hammargren, Executive director, Dag Hammarskjöld Foundation
Information på Almedalsveckans webb
Sjukvård i skottlinjen – hur återfår vi respekten för krigets lagar?
Sjukvård attackeras och blir måltavlor i konflikter, trots att krigets lagar ska skydda dem. Det som pågår just nu i Jemen, Syrien, Afghanistan och andra platser är inte bara en fråga om liv och död för tusentals människor. Det handlar också om i fall humanitära insatser ens är möjliga i konflikter.
Röda Korset, Läkare Utan Gränser och Svenska Afghanistankommittén har alla förlorat patienter och personal i attacker som har haft stora konsekvenser för människors möjlighet att söka vård. Direkta angrepp mot sjukvården i väpnade konflikter är krigsförbrytelser. Stater och väpnade aktörer måste göra sitt yttersta för att skydda sjukvården och se till att ansvariga ställs till svars.
Vi ser med oro att den internationella humanitära rätten riskerar att urholkas. Så hur kan och bör politiska ledare agera för att få en förändring av såväl attityder som aktioner till stånd i det internationella samfundet?
Tid och plats: Torsdag 7/7 14.30 – 15.30 Swedavias scen
Arrangörer: Läkare Utan Gränser, Röda korset och Svenska Afghanistankommittén.
Medverkande: Sofia Arkelsten (M), Sofia Damm (KD), Kerstin Lundgren (C), Pernilla Stålhammar (MP), Hans Linde (V), Anna-Karin Johansson (SAK), Mari Mörth (MSF) och Anna Carlstedt (Röda Korset) håller gemensamt i samtalet.