Höj rösten mot hotet mot biståndet
Nu är det dags att höja rösten. Det brukar annars inte vara min stil. Jag tror mer på sakligt argumenterande än det höjda tonläget. Men just nu behöver vi alla skrika så det hörs. Du med.
Under hela sommaren och hösten har vi levt med flyktingströmmarna till Europa. Vi har sett fruktansvärda bilder på drunknade småbarn, följt det politiska spelet inom EU där ledarna i vissa EU-länder konsekvent vägrat att ta ansvar, och beundrat de många volontärer som ställt upp för flyktingarna när samhällets resurser inte räcker till. Gång på gång har SAK fått svara på frågor från media: ”Kan ni berätta om läget i Afghanistan, varför flyr så många minderåriga pojkar? Varför kommer de hit till oss?”
Och så slog terrorns fasa till i Paris. Det krig som pågår ”någonstans långt där borta” visade sig finnas mitt i Europas hjärta.
Aldrig har det väl varit tydligare att världen hänger ihop. Att krig, fattigdom och misär i andra delar av världen direkt påverkar vår vardag, och att våra handlingar påverkar tillvaron för människor i svåra situationer runt om i världen. Aldrig har det väl framstått så tydligt att fred, mänskliga rättigheter, demokrati och anständiga levnadsvillkor är rättigheter som måste gälla för alla, överallt.
Ändå har det senaste tiden pågått diskussioner som kan leda till att Sverige drastiskt minskar sitt engagemang för att bekämpa fattigdom, förebygga konflikter och stödja demokratisk samhällsutveckling. Statsbudgeten för nästa år kan komma att innebära att utvecklingsbiståndet kraftigt minskas, för att på den vägen finansiera flyktingmottagandet. I dagens läge känns det minst sagt absurt.
Flera av oss svenska organisationer arbetar på plats i Afghanistan och Syrien, och i grannländerna till dessa länder, där den största mängden flyktingar idag finns och där också terrorns organisationer växer sig starka. För oss som finns i eller nära konfliktområdena är det lätt att räkna ut konsekvenserna av de neddragningar som idag diskuteras och vad det kan få för följder om bistånd och flyktingmottagande ställs mot varandra.
SAK är sedan decennier tillbaka en stor och viktig aktör i Afghanistan. Vi har cirka 75 000 barn i de skolor vi driver. Vi förser hundratatusentals människor med sjukvård och skapar försörjningsmöjligheter för de fattigaste på landsbygden. Om SAK tvingas minska ner på sina aktiviteter medför det omedelbart att tusentals afghaner får sin livssituation försämrad. Hoppet minskar om bättre framtid, vilket i sin tur skulle betyda att fler väljer att fly sitt land och extrema rörelser får fler som är villiga att lyssna på deras argument.
Många har uttryckt oro för att allt mer av biståndsbudgeten går till flyktingmottagande. En rad tunga debattörer med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i spetsen har varnat för konsekvenserna om biståndet minskas. Ett antal svenska ekonomer har påpekat att svensk ekonomi är stark, och det finns utrymme för att tillfälligt låna pengar. Några drastiska nedskärningar av biståndet behövs inte.
Fler måste visa vad de tycker. Budgetförhandlingarna är inne i ett intensivt skede, och mycket snart kommer det att beslutas hur mycket pengar som politikerna vågar ta från biståndet. Skriv insändare i lokaltidningen. Kontakta riksdagsledamöterna från ditt län och låt dem få höra din åsikt. Vi måste vara många som skriker!