Regeringen får underkänt i globala rättvisefrågor
Civilsamhället har granskat hur regeringen hanterar globala rättvisefrågor. Resultaten är nedslående.
Våra största utmaningar är globala. Klimatförändringarna, demokratins och jämställdhetens tillbakagång, fred och säkerhet – allt hänger ihop och påverkar varandra. Effekterna slår hårt och orättvist. Afghanistan är ett av de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, men som bidragit minst till den globala uppvärmningen.
Globala utmaningar kräver globala lösningar, och bara tillsammans kan vi hitta lösningar på världens problem. I stället bedriver regeringen en politik som betonar Sveriges egenintressen.
Barometern är civilsamhällets granskning av hur väl regeringen lever upp till riksdagens beslut år 2020 om att Sverige ska genomföra Agenda 2030, genom en samstämmig politik nationellt och internationellt. Över 20 organisationer har granskat 24 politikområden inom miljö och klimat, jämställdhet, fred och säkerhet, företags ansvar för mänskliga rättigheter, internationell handel och utvecklingsfinansiering. Resultatet är tydligt: Regeringen gör inte vad som krävs för att uppnå en rättvis och hållbar global utveckling – trots att de är bundna att göra det genom både EU, FN och den svenska riksdagen. Bara på ett enda område har regeringen bidragit positivt. På övriga områden har politiken bidragit negativt eller inte alls.
Men det finns gott om saker som regeringen kan göra för att nå de Globala målen i Agenda 2030. I Barometern finns det 90 konkreta förslag. Nu är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång, och vi från civilsamhället står redo att hjälpa till.
Här kan du läsa rapporten: https://concord.se/rapporter/barometer-2024