Inga fångöverlämningar i Afghanistan utan avtal!
I samband med ett eldöverfall mot svensk trupp den 23 juli togs en man tillfånga av svenska soldater i Balkh, Afghanistan. Fången överlämnades senare till afghanska myndigheter. Enligt chefen för den svenska ISAF-styrkan Olof Granander är detta den första och hittills enda gången en sådan överlämning har skett.
Övergrepp och tortyr är väl belagda i afghanska fängelser och hos den afghanska säkerhetspolisen. Amnesty International rapporterade redan 2007 om att detta faktiskt har hänt fångar som överlämnats av andra länders ISAF-styrkor. En person som misstänks för till exempel väpnat motstånd i Afghanistan löper alltså en betydande risk att torteras eller i övrigt förvägras sina mänskliga rättigheter.
Att den svenska ISAF-styrkan överlämnar fångar på det sätt som skedde i somras är fullständigt oacceptabelt. Sådana överlämningar är avhängiga att det finns ett avtal mellan Sverige och Afghanistan om hur fångar ska hanteras, som ger Sverige möjlighet att följa upp hur fångarna behandlas. Ett sådant avtal finns inte.
Svenska Afghanistankommittén, SAK, har nästan 30 års obruten erfarenhet av arbete i Afghanistan och har god kännedom om förhållandena i landet. Rättsosäkerheten är ett av Afghanistans svåraste problem, förtroendet för rättsväsendet bland befolkningen är med rätta lågt. Detta avser inte bara svårigheterna att få hjälp som brottsoffer. Det gäller i än högre grad vid brottsmisstanke, särskilt då någon är misstänkt för säkerhetsrelaterad brottslighet.
I detta läge är det viktigt att demokratiska krafter och aktörer, som den svenska ISAF-styrkan, står upp för mänskliga rättigheter och ställer höga krav på det afghanska rättsväsendet.
Försvarsminister Sten Tolgfors har trots att han fått frågan undvikit att ta ställning till om överlämningar kan bli aktuella igen med hänvisning till att svensk trupp står under NATOs befäl och därmed måste följa dess policy. Detta är fel. Självklart kan och ska Sverige välja att leva upp till sina åtaganden enligt FN:s tortyrkonvention.
Svenska Afghanistankommittén kräver därför att
- Svensk trupp i Afghanistan inte överlämnar fångar till afghanska myndigheter förrän ett avtal som reglerar hanteringen av fångar har ingåtts mellan Sverige och Afghanistan
- Sveriges regering säkerställer att det faktiskt finns både möjligheter och fungerande mekanismer för att följa upp behandlingen av överlämnade fångar enligt avtalet
- Sveriges regering verkar för motsvarande avtal, möjligheter och mekanismer mellan Afghanistan och samtliga länder som deltar i ISAF.
Styrelsen för Svenska Afghanistankommittén