ArtLords protesterar mot våld och orättvisor
Konstnärskollektivet ArtLords har under flera år gjort muralmålningar på Kabuls betongmurar med budskap för fred och mänskliga rättigheter, i protest mot korruption och orättvisor. I april kan ArtLords prisas på en internationell gala för yttrandefrihet.
En kall, gråmulen februaridag för ett år sedan syntes flera ungdomar arbeta med en stor muralmålning på en betongmur utanför Afghanistans amerikanska universitet i Kabul. Målningen som långsamt trädde fram föreställde en ung man och ung kvinna som plockar upp sina skolböcker. Bakom dem lyfter en fågel Fenix ur lågorna mot himlen.
Intill målningen syntes snart texten:
”Jag är tillbaka för att utbildning segrar.”
Bakom målningen stod det afghanska konstnärskollektivet ArtLords. Till sin hjälp hade de studenter på universitetet som kom ut för att måla även de.
– Kabul har omringats av betongmurar som gör människor arga, men den här sortens konst förmedlar budskap om hopp, säger studenten Faisal Imram.
Muralmålningen gjordes ett år efter en bombattack mot universitetet som dödade 16 människor. Målningens budskap är typiskt ArtLords. Kollektivet har tagit sitt namn för att visa på hur de i motsats till krigsherrar (War Lords) och knarkkungar (Drug Lords) arbetar för förändring.
Medan krigsherrar och knarkkungar bidragit till våld och lidande verkar ArtLords för fred.
– Vi målar mot korruption, för kvinnors rättigheter och mot samhällets alla orättvisor. Vi uppmuntrar folk att göra oss sällskap för att höja sina röster mot allt detta nonsens, säger en av ArtLords grundare, Omaid Sharifi.
Kabuls gator har under de senaste åren blivit allt mer omgärdade av höga betongmurar, som ett resultat av 18 års krig mellan utländsk militär, afghanska säkerhetsstyrkor, talibaner och andra väpnade grupper. Vissa gator påminner numera mer om klyftor av betong än gator.
Bakom betongmurarna ligger ambassader, militärbaser, regeringsbyggnader och den afghanska överklassens hem. För ArtLords är väggarna ytor de kan projicera sina budskap på.
Mitt emot murarna kring ett säkerhetsföretags huvudkontor tornar inrikesministeriets murar upp sig. På muren har ArtLords målat en flicka som säger: ”Jag kan inte gå i skolan på grund av korruption. Jag ser er.”
På en annan mur syns en svart stadsjeep med tonade rutor. Texten riktar sig mot mäktiga och privilegierade afghaner:
”Vad bär du med dig bakom dina svarta rutor? Du har inget registreringsnummer och stannar inte vid vägspärrarna.”
En målning föreställer en skoputsarpojke som säger: ”Spräng inte en bomb här, oskyldiga människor kan dö.” Andra målningar framställer stadens gatusopare som hjältar eller kräver att Afghanistan lever upp till kvinnors rättigheter.
Enligt Omaid Sharifi ber ArtLords alltid om tillstånd innan de målar på någon betongvägg. Det är inte lätt. Gruppen får visst stöd av utländska och afghanska organisationer och föreningar, som kallar ArtLords arbete för påverkansarbete och upplysningskampanj.
TEXT: Robert Birsel/Thomson Reuters
Bilden nedan: Till den internationella kvinnodagen den 8 mars 2018 målade ArtLords ett stort porträtt av människorättsförsvararen Hamida Barmaki, som dödades tillsammans med sin familj i en självmordsattack i januari 2011. Foto: ArtLords