”Svårare arbeta för kvinnors rättigheter”
Bilal Ahmad Noorzad, 38, arbetar sedan 2017 med kapacitetsutveckling kring mänskliga rättigheter, inte minst kvinnors, på regionkontoret i Ghazni.
– Jag arbetar med civilsamhällesorganisationer, lokalsamhället och lokala myndigheter och med SAKs anställda.
Varför ville du börja arbeta på SAK?
– Jag ser den här rollen som ett sätt att utveckla min karriär, men jag älskar också mitt jobb eftersom det ger stöd till vårt marginaliserade folk så att de kan bli medvetna om sina rättigheter och höja sina röster.
Vad tycker du om med jobbet?
– Att det är så viktigt, att kunna bidra till utvecklingen av vårt land och folk. Mina trevliga kolleger, den goda stämningen och att arbetet är varierande. Tillsammans med organisationer som vi samarbetar med gör vi skillnad.
Vilka är svårigheterna?
– De traditionella skadliga sedvänjorna i samhällena, särskilt när det gäller kvinnor, kan orsaka hinder i våra program, liksom brist på stöd från myndigheter.
Vilka nya utmaningar möter du nu, efter maktskiftet?
– Att arbeta med att utveckla kapacitet hos civilsamhället och för att främja mänskliga rättigheter och påverkansarbete är svårare nu eftersom de facto-styret självt bryter mot de mänskliga rättigheterna, till exempel genom att hindra de flesta tonårsflickor att gå i skolan och kvinnor från att arbeta i flera sektorer. Men vi fortsätter ändå att arbeta tillsammans med civilsamhällesorganisationer för människornas rättigheter, och vi använder oss av religiöst lärda för att påverka myndigheterna.
Vilken är din bakgrund?
– Jag är ingenjör och har arbetat med flera organisationer i Afghanistan. Min far var lärare på Kabuls universitet och det är tack vare min fars stöd som jag är där jag är i dag.
SAMMAR GUL SAMSOOR
SAKs regionkommunikatör i Ghazni