KRIG, FATTIGDOM och FLYKT – Utbildningsdag om Afghanistan
Lär dig mer om land, kultur och om att komma till Sverige – Många kommer i kontakt med ensamkommande afghanska ungdomar. Personal på boenden, gode män, skolpersonal och många andra. Intresset för och behovet av information och kunskap om Afghanistan är stort. Vi har anordnat flera fullsatta, uppskattade seminarium. Så länge intresse finns fortsätter vi arrangera dessa utbildningsdagar.
Hur är vardagen i Afghanistan? Hur ser bakgrunden ut till dagens oroligheter? Vilka förutsättningar finns för framtiden i landet? Hur såg ungdomarnas liv ut före flykten? Vilka kulturella regler finns? Hur är barnens, mannens och kvinnans roll i Afghanistan? Hur är det att komma till Sverige? Och hur kan man leva som papperslös?
Anmäl dig på mejl senast 22 april till:
[email protected].
Vid anmälan, ange namn, post- och emailadress och telefonnummer. Vi skickar faktura. Frågor? Ring Jenny Anderberg, 076-555 88 80 eller Harald Holst, 070-670 35 45.
Max 60 deltagare så gör er anmälan i god tid!
Målgrupp:
Seminariet vänder sig till dig som arbetar inom introduktionsenheter, ungdomshem för ensamkommande barn, flyktingmottagningar, arbetsförmedlingen, skolan, socialtjänsten, landstinget, SFI, Migrationsverket, Försäkringskassan, frivilliga
organisationer, gode-män mfl.
Kostnad: 975 kr
Betalning sker mot faktura.
Morgonmacka och fika ingår i priset.
Samtliga föreläsare deltar utan arvode.
Överskottet för seminariedagen delas lika mellan Ensamkommandes förbund och Svenska Afghanistankommittén, SAK, vars andel av deltagaravgiften går till kampanjen ”Hjälp en flicka i Afghanistan. Sätt henne i skolan!”. SAKs andel räcker för ett års skolgång för en flicka.
PROGRAM
09:30–10:00 Kaffe och macka
10:00-10:15 Inledning, presentation och förväntningar, Jenny Anderberg
10:15-11:00 Afghanistan, history, now and forward, (engelska) Ali Farhad Salehi
11:00-11:15 Paus
11:15-11:45 Så var det att fly och komma till Sverige, Farid Hazara
11:45-12:30 Att möta stressade och traumatiserade flyktingar, Tomas Jansson
12:30-13:30 Lunch (det finns många lunchrestauranger i närheten)
13:30–14:15 Om kulturkrocken, bakgrund och orsaker. Fawzia Nasimi
14:15-14:45 Fika
14:45–15:15 Kvinna i ny kultur, Spogmai Jabarkhil
15:15-15:45, Så är det att fly och komma till Sverige, Jasdan Khalili
15:45-16:30 Att som polis jobba med integrationsfrågor bland unga, Ulf Boström
16:30–17:00 Samtal, utvärdering och avslutning
Arrangörer:
Ensamkommandes förbund i Malmö:
Förbundet startade maj 2013 och har idag över 1000 medlemmar. Flera olika projekt drivs av organisationen som arbetar för ett bra och värdigt mottagande av barn och ungdomar. 100-tals nykomna ungdomar har hittat nytt framtidshopp i Sverige tack vare föreningen. Snart kommer Ensamkommandes Förbund och
Ensamkommandes Förening i Göteborg blir en gemensam organisation.
Svenska Afghanistankommittén i Göteborg:
Organisationen har troget arbetat för Afghanistans folk sedan 1980, under Sovjets invasion, inbördeskrig, talibanregim och nu en bräcklig demokrati med mycket våld och krigsinslag. SAK arbetar inne i Afghanistan sedan 1982.
Medverkande:
Ali Farhad Salehi
Bachelor Political Science, International Relations, Kabul. Har arbetat med kvinno- och ungdomsprojekt för FN, USAs ambassad och afghanska armén i Afghanistan.
Farid Hazara
Andra vice ordförande för Sveriges Ensamkommandes Förening Göteborg, Jag kom som ensamkommande flyktingbarn 2012 och försöker hjälpa ensamkommande barn och ungdomar.
Fawzia Nasimi
Integrationspedagog. Fick efter flera år i Sverige sitt svenska
uppehållstillstånd efter beslut i Europadomstolen. Verksamhetsledare på ungdomsboende och har stor erfarenhet om hur pojkarna och personalens problem ser ut.
Jenny Anderberg
Arbetar för Ensamkommades Förbund som driver integreringsprojekt. Jenny har bland annat varit Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén och rest i Afghanistan vid flera tillfällen.
Spogmai Jabarkhil
Arbetar på boende för ensamkommande. Kom till Skandinavien som 5-åring. Redan som 11-åring upptäckte hon skillnaden mellan att vara afghansk eller västerländsk tjej/kvinna.
Tomas Jansson
Socionom och leg. psykoterapeut. Har i många år arbetat med traumatiserade flyktingar. Ordförande i styrelsen för SAK-Göteborg.
Ulf Boström
Polis som i Göteborg länge arbetat med integrationsfrågor bland unga.
Jasdan Khalili
Ordförande för Sveriges Ensamkommandes förening Göteborg, kom själv som ensamkommande 2010 och idag vägleder han andra in i det svenska samhället. ”Det finns olika träd i skogen”