Durandlinjen – den icke erkända gränsen
Durandlinjen är den 2 640 kilometer långa gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, men den har aldrig erkänts av någon afghansk regering.
Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021 har konflikterna kring de facto-gränsen ökat.
Gränsen upprättades 1893 efter ett avtal mellan Mortimer Durand från Brittiska Indien och emir Abdur Rahman Khan av Afghanistan och hade enligt Afghanistan endast provisorisk status. Den permanentades 1907 genom ett avtal mellan Ryssland och Storbritannien, utan att den afghanska regeringen var tillfrågad.
Tredje anglo-afghanska kriget 1919 ledde till fredsfördraget i Rawalpindi, som innebar att Durandlinjen etablerades som gräns mot Brittiska Indien och att Afghanistan blev en oberoende stat.
Gränsdragningen innebar att en stor del av folkgruppen pashtunernas kärnområde inte längre tillhörde Afghanistan. Gränsen skär rakt igenom pashtunska stammar som delar familjeband, religion och traditioner.
För det mesta har linjen haft liten praktisk betydelse för människor som levt på olika sidor om den. Men Pakistans beslut 2017 att bygga ett stängsel, som nu är nästan färdigställt, har inneburit att samhällena rent fysiskt har delats.
Relationerna mellan Afghanistan och Pakistan har varit kyliga under större delen av tiden sedan Pakistans
självständighet 1947, och den huvudsakliga tvisten har rört Durandlinjen.
För närvarande är relationerna mellan Pakistan och Afghanistan ansträngda kring gränsen, med återkommande sammanstötningar och stopp för handel och trafik över gränsen.
Läs fler artiklar ur temat:
Strid och samarbete kring gränsen