Klimatkrisen slår hårt mot lantbruket
Extremväder slår hårt mot lantbruket och människors förmåga att försörja sig.
Afghanistan är ett av de länder i världen som är mest sårbart för effekterna av klimatförändringar, delvis för att uppvärmningen sker snabbare i Afghanistan än i genomsnitt, men också på grund av att det saknas infrastruktur för klimatanpassning efter flera decennier av konflikter i landet. Samtidigt tillhör landet den grupp länder som släpper ut minst växthusgaser.
Effekterna av klimatkrisen märks olika mycket i olika regioner. Under de senaste decennierna har perioderna av torka kommit allt oftare, och varat längre än normalt, främst i de västra och nordvästra delarna. De bergiga områdena i öst och nordöst har drabbats av kraftiga översvämningar. Dessa extremväder påverkar lantbruket negativt och därmed människornas förmåga att försörja sig. De första sex månaderna av 2024 tvingades fler människor i Afghanistan fly sina hem på grund av extremväder än på hela året 2023.
Sammantaget har årsnederbörden i landet inte förändrats, däremot var och hur mycket det regnar. Vissa landsdelar kommer att få väldigt mycket regn, andra ingenting alls. En annan förändring är att det regnar mer än det snöar, vilket inte är bra för jordbruket. Regnvatten rinner snabbt bort, medan snö som faller i bergen normalt sett är en naturlig vattenreserv i form av smältvatten under årets torra sommarmånader.
Experter beräknar att Afghanistans medeltemperatur kommer att öka mer än det globala genomsnittet, vilket kommer att påskynda glaciärsmältningen och riskerar att orsaka översvämningar.
Läs mer:
Översvämningar kan förutses och mildras
Afghanistan hårt drabbat när värmen stiger
Rädda barnen: Extremväder tvingar människor på flykt (på engelska)
Lyssna på en podd av BBC om klimatanpassningsarbete i Afghanistan (på engelska):
BBC Climate Question: How are the Afghans fighting climate change?