Fragmentariska förklaringar till vad som gick snett
Genom granskningen av två bröder som tidigare var polischefer i Helmand vill två danska journalister ge en förklaring till varför talibanerna kunde ta över.
Bröderna Khan samarbetade med de danska och brittiska soldater som var placerade i Musa Qala.
Dokumentären Min fiendes fiende inleds före talibanernas maktövertagande. Det handlar om övergrepp, våldtäkter, mord och annan brutalitet som bröderna och afghansk personal ska ha gjort sig skyldiga till, samtidigt som de arbetade tillsammans med den danska styrkan.
Flera av de utsatta berättar om de fruktansvärda övergreppen, och personal från Danmark och Storbritannien bekräftar att de blivit vittnen till sexuella övergrepp på barn.
Efter maktövertagandet återvänder journalisterna till Helmand, och nu berättar lokalbefolkningen om övergreppen från polisen, soldaterna och polischeferna, och hur den brutaliteten gjorde att stödet för talibanerna växte.
Dokumentären är bitvis fragmentarisk och drar för långtgående och förenklade slutsatser. Journalisterna har träffat de båda bröderna men ställde då inte en enda fråga om de anklagelser som riktades mot dem. De vågade inte. Först senare ställs de tuffa frågorna, när journalisterna är i trygghet, med förväntat resultat.
Filmen inleds med en text som beskriver den tidigare regeringen i Afghanistan som ”USA-ledd”. En lite väl hårdragen beskrivning, hur beroende och stödd den än var av USA.
Dokumentären ger dock flera troliga pusselbitar till vad som gick fel under de 20 åren efter 2001.
”Min fiendes fiende” kan ses på SVT Play.