Efter ”systemkollapsen” – hur går vi vidare?
Ett samtal om Sveriges ansvar för en hållbar och samordnad utvecklings- och integrationspolitik.
Med Agenda 2030 har världens ledare satt höga mål för framtiden. Samtidigt pågår den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. I Sverige har det pratats om ”systemkollaps” och ett ”andrum” skulle tvinga EU att ta ansvar. Har den strategin fungerat? Flera EU-länder hotar dessutom med att minska biståndet till fragila stater om de inte tar emot landsmän fått avslag på sina asylansökningar. Är det en rimlig hållning?
I Sverige konkurrerar de statliga medlen med varandra och förväntas komma från samma pott. Hur kan svenska berörda myndigheter ta ett helhetsgrepp och regeringen skapa en hållbar utvecklings- och integrationspolitik? Hur kan politik, civilsamhälle och diaspora samarbeta och komplettera varandra?
Samtalet leds av Ann Svensén (IM) och Anna-Karin Johansson (SAK), som tillsammans med statssekreterarna Ulrika Modéer (UD) och Erik Nilsson (AD), samt debattörerna Staffan Landin och Dona Hariri diskuterar hur Sverige kan ta ett samordnat ansvar både ”här” och ”där”.
Arrangörer: Svenska Afghanistankommittén & IM – Individuell Människohjälp
Medverkande: Ulrika Modéer, statssekreterare Utrikesdepartementet; Erik Nilsson, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet; Staffan Landin, debattör i biståndsfrågor; Dona Hariri, jurist.
Moderatorer: Ann Svensén, IM – Individuell Människohjälp och Anna-Karin Johansson, Svenska Afghanistankommittén