Träd ska skydda och ge levebröd
För att skapa motståndskraft mot översvämningar bedriver SAK olika projekt för att återställa miljön. En viktig insats är trädplantering.
Decennier av krig och okontrollerad nedhuggning av skog och annan växtlighet har bidragit till att tidigare gröna kullar blivit karga och uttorkade. Med det ökande antalet kraftiga skyfallen ökar risken för översvämningar eftersom den torra jorden inte kan ta emot allt vatten.
Genom FN-programmet Abadei planterades 7 500 pistageträd och dyvelsträcksbuskar på de torra bergssluttningarna i Lala Maidan i provinsen Kunduz. En djup brunn har grävts för att förse planteringarna med vatten.
– Året efter, 2022, var kullarna gröna och det förhindrade översvämningar som tidigare orsakat stora problem för de boende i området, enligt Ruholla Azizi på Abadei-projektet.
Han berättar att det finns stor efterfrågan på grödorna, så projektet stärker även befolkningens möjligheter att klara sig ekonomiskt.
– Inom några år kommer grödorna att ha inneburit att lokalbefolkningen fått bättre ekonomiska förutsättningar och deras levnadsvillkor kommer att ha förbättrats märkbart, berättar han.
Mohammad Ibrahim är en av de boende i Lala Maidan.
– Nu är kullarna gröna igen. Vi hoppas att vi slipper drabbas av skador efter översvämningar. Tidigare har översvämningar förstört våra odlingar och hus, men sedan planteringen av träden och buskarna har det inte hänt igen. Rötterna från pistageträden och dyvelsträcksbuskarna tar hand om vattnet, säger han.
I ett annat projekt har 1 800 växter planterats på offentliga platser i Kunduz, för att få tillbaka grönskande miljöer i den allt varmare miljön. Under kriget försvann en hel del av växtligheten.
JAN MOHAMMAD NABIZADA
Kommunikatör på SAK/Abadei