Kommunikatören i Afghanistan: ”Jag grät bakom kameran”
Sammar Gul Samsoors inlägg på sociala medier om pappan Mia Khan som skjutsade sina döttrar till skolan blev viralt både nationellt och internationellt. Det ändrade livet för familjen – och för byn.
Sammar Gul Samsoor, 33 år, har jobbat som kommunikatör på SAK i sju år, de flesta åren i sin hemprovins Ghazni. Ett av hans starkaste minnen är när han skulle filma människor som fick stöd av SAK efter jordbävningen i Paktika 2022.
– Jag intervjuade ett barn som hade förlorat sex familjemedlemmar, inklusive sina föräldrar. Jag grät bakom kameran, men det rara barnet hade ännu inte insett vidden av förlusten, och smärtan. Jag tar upp det här som ett exempel på sårbarheten hos det afghanska folket. Jag vet inte om det är ett bra eller ett dåligt minne, men det som var bra var att SAK var i framkant för att hjälpa de utsatta i Afghanistan.
Berättelsen som blev viral
Ett tveklöst bra minne är vad som hände sedan han skrivit om Mia Khan, pappan som skjutsade sina döttrar till SAKs skola på en moped och sedan väntade under skoldagen så han kunde skjutsa hem dem. Historien blev viral, både nationellt och internationellt, och togs upp i media.
Än i denna dag dyker historien upp på olika plattformar när folk är intresserade av afghanska flickors skolgång, berättar Sammar Gul Samsoor. Uppmärksamheten ledde till att den dåvarande regeringen godkände ett skolbygge nära Mia Khans hem. Döttrarna fick erbjudanden om ekonomiskt stöd för att kunna utbilda sig vidare.
– För ett tag sedan fick jag veta att en av döttrarna har utbildat sig till barnmorska, och den andra har kunnat få ett arbete som ger inkomst till familjen. Jag blev väldigt glad över att SAKs insats och mitt lilla bidrag kunde ändra familjens öde, säger Sammar Gul Samsoor.
”SAK ändrade ödet för alla barn i den här avlägset belägna byn”
Men det handlar inte bara om enstaka personer när Sammar Gul Samsoor ser tillbaka på SAKs verksamhet och dess betydelse för målgrupperna. I byn Baul-Haq startade SAK först bybaserad utbildning med några klasser. Klasserna växte till en skola. Efter ett tag byggde SAK en skolbyggnad.
– Över tusen flickor och pojkar studerar där nu. SAK ändrade ödet för alla barn i den här avlägset belägna byn. Jag är övertygad om att barnen och deras föräldrar aldrig kommer att glömma SAKs insats, säger Sammar Gul Samsoor.
Han lyfter också fram ett annat skolbygge. För många år sedan startade SAK några klasser i byn Gawmishk, i ett bergigt och svårtillgängligt område. Klasserna utvecklades till en skola för alla barn i byn. 2019 byggdes en välutrustad skolbyggnad. Sammar Gul Samsoor tror att byn fortfarande hade varit utan skola om inte SAK startat den, eftersom byn ligger så långt bort.
I sitt arbete har han också sett hundratals personer med funktionsnedsättning få hjälp av SAK så att de kan få utbildning, arbete och bli en del av sina samhällen.
– Jag kan med säkerhet säga att om man frågar vilken afghan som helst med funktionsnedsättning så har han eller hon hört talas om SAK. Bakom varje person med funktionsnedsättning i Afghanistan finns så sorgliga historier så man vill gråta, för Afghanistan är hårt drabbat av decennier av krig, torka, fattigdom och effekter av klimatförändringar. Det har påverkat människorna både fysiskt och mentalt.
Sammanställning, bearbetning och översättning: Huma Hamta och Eva Kellström Froste