Trofasthet i en oviss framtid
SAKs generalsekreterare skriver om det aktuella läget i Afghanistan och att SAK trofast står kvar.
Så var den äntligen klar, SAKs strategiska plan (2023–2025). Det skulle den egentligen ha varit redan förra året, men vi fick pausa arbetet i och med talibanernas maktövertagande. Först i våras, när konturerna av de nya förutsättningarna börjat klarna något, kunde vi återuppta planerandet.
En tydlig slutsats är att SAKs uppdrag är mer relevant än någonsin. Med en ekonomi i fritt fall och en dysfunktionell stat, blir vår och andras samhällsservice avgörande för den afghanska befolkningen. I och med att vi har en så robust och erfaren organisation, är det flera finansiärer som vänder sig till oss och undrar om vi kan skala upp. Vi har nu också möjlighet att nå ut i områden som tidigare varit otillgängliga på grund av kriget.
Det är viktigt att vi fortsätter kroka arm med lokalbefolkningen och mobiliserar försvar för de landvinningar som gjorts, inte minst vad gäller kvinnors rättigheter. Här kommer vi bland annat att hålla regimen ansvarig för konsekvenserna av dess restriktioner. Om flickor enbart får undervisas av kvinnor så måste fler kvinnliga lärare utbildas. Och en växande yrkeskår av kvinnliga lärare kan bli en viktig pusselbit i att kvinnor på sikt syns och hörs mer i offentligheten.
Men vi ställer också om för att i större utsträckning möta de humanitära behoven. Här stärker vi till exempel insatser för att förebygga och behandla undernäring, samt erbjuda skolbarn ett mellanmål. Samtidigt är det viktigt, i humanitära insatser, att människors aktörskap och värdighet värnas. Att vi, enkelt uttryckt, erbjuder arbete snarare än matköer. Vårt program för landsbygdsutveckling har här en viktig roll i att stärka inkomstmöjligheter hos fattiga, stimulera lokala marknader och bygga motståndskraftiga lokalsamhällen.
Inom SAKs stöd till organisationer ser vi en ökad betoning på bynivån samt civilsamhället. Regimens repression, evakueringen av utbildade afghaner, samt svårigheterna att överföra pengar, har sammantaget slagit mycket hårt mot civilsamhället. SAK har en viktig roll här i att motverka denna kollaps och främja möjligheterna för våra målgrupper att organisera sig, i till exempel bykommittéer, lärarförbund, självhjälpsgrupper och barnmorskeförbund.
Det afghanska folket går en mycket oviss framtid till mötes. Vi planerar för att trofast stå kvar vid deras sida.