Rent vatten har gjort livet i byarna bättre
Nu kan barnen i byn Bakhmal Basi gå i skolan i stället för att ägna dagarna åt att hämta vatten. De slipper också bli sjuka för att de druckit förorenat vatten.
I december 2020 invigdes SAKs största vattenledningsprojekt någonsin, i provinsen Takhar. 14 byar i bergen i distriktet Rustaq fick då tillgång till rent dricksvatten.
Amina, 17 år, är glad över förändringen.
– Vi har det bättre än någonsin nu när vi fått tillgång till rent vatten. Vi kan dricka så mycket vatten vi vill, vi kan tvätta våra kläder och sköta vår hygien, säger hon.
Hasibullah Karim, som intervjuades i Afghanistan-nytt för två år sedan, hade tidigare haft fullt upp på dagarna med att hämta vatten och vara herde.
– Nu går jag i skolan, och jag vill bli rektor i byn, berättar han.
Många blev sjuka
Innan byarna fick tillgång till rent vatten var det många barn som blev sjuka av det smutsiga vattnet. Föräldrarna var tvungna att låna pengar för att kunna betala för sjukvård. Nu slipper barnen den typen av sjukdomar. Vattnet har gjort det enklare att odla grönsaker, och byborna kan lägga tid och resurser på att förbättra sin situation.
Abdul Sabour, rektor på skolan i Bakhmal Basi, har märkt skillnad sedan vattnet kom till byn.
– Innan dess kom de flesta av barnen inte till skolan, eftersom de var tvungna att hämta vatten långt bort. Nu kommer alla barnen till skolan, de är ivriga att studera, berättar han.
Bygger samhörighet
Vattenprojektet har också byggt samhörighet mellan byarna. De delar på vattenreservoarerna och måste skydda dem tillsammans.
De har därför bildat ett samhällsråd som träffas en gång i månaden. De samlar in pengar så att de kan betala månadslöner till en tekniker och nio personer som tar hand om vattenreservoarerna.
SAYED QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan
Läs reportaget från Afghanistan-nytt nr 2 2021: