”Det var jobbet som gav oss hopp”
Efter talibanernas förbud mot kvinnor på icke-statliga organisationer är framtiden osäker för dem och för de miljoner människor som är beroende av deras arbete.
Minst 15 000 afghanska kvinnor är anställda inom icke-statliga organisationer, NGO:er.
– Att vi kunnat fortsätta jobba är det som gett oss hopp sedan talibanerna tog över. När det här förbudet kom tänkte vi att nu är det ute med oss, säger Fanoos Momand, 27 år.
Hon arbetar som projektledare inom SAKs hälsoprogram i Kabul.
– Vi tillhör en generation som studerat och jobbat hårt, vi hade hopp, mål och drömmar. Våra familjer har stöttat oss och nu behöver de oss. Många afghanska män är arbetslösa. Jag är den enda i min familj som jobbar.
Av SAKs 2 800 kvinnliga anställda arbetar omkring 1 000 inom sjukvården och 1 500 inom utbildning. Eftersom förbudet inte gäller vård eller skolor för årskurs 1–6 har de verksamheterna fortsatt utan avbrott. Däremot har verksamhet där kvinnor och män inte kunnat delta på lika villkor pausats.
Kvinnliga kontorsanställda som Fanoos Momand har arbetat hemifrån, men det är inte utan problem. I Kabul har de flesta hushåll bara el ett par timmar om dagen.
Undantag
Sedan förbudet tillkännagavs den 24 december har förhandlingar mellan de facto-styret och NGO:er hållits på central och lokal nivå. Allt fler undantag har getts och även vissa organisationer som initialt stängde ner all verksamhet har gradvis öppnat igen. I en kartläggning som FN gjorde i slutet av januari uppgav 65 procent av de 125 organisationer som svarade att de delvis pausat verksamhet. Fjorton procent svarade att de pausat allt.
Att kvinnor får jobba är inte bara en rättighetsfråga utan även en praktisk nödvändighet.
– Utan kvinnor i våra team kan vi inte tillhandahålla humanitär hjälp till miljontals barn och kvinnor, säger Janti Soeripto, direktör för Rädda Barnen i USA.
– Vi kommer inte att kunna identifiera deras behov, inte kunna kommunicera till kvinnliga familjeöverhuvuden, som det finns många av i Afghanistan efter år av konflikter, på ett säkert och kulturellt lämpligt sätt.
Dilemman
Förbudet har fördömts brett av det internationella samfundet, inte minst av muslimska länder. Förbudet har också skapat dilemman för givarländer som överväger att frysa biståndet till Afghanistan. Flera FN-toppar har besökt Afghanistan för att försöka påverka facto-styret.
– Vi har aldrig tidigare sett talibanerna dra tillbaka ett påbud. Det vi har sett är undantag som förhoppningsvis, om vi fortsätter att pusha, kommer att urvattna påbuden till en punkt där vi får kvinnor och flickor tillbaka till skolan och arbetsplatser, sade Amina Mohammed, FN:s vice generalsekreterare, efter sitt besök.
Fanoos Momand säger att hon och andra kvinnor är redo att kämpa för att få behålla sina jobb.
– Om vi accepterar talibanernas regler och lagar finns det inget hopp för nästa generation. Vi måste stå upp för våra rättigheter och använda de kanaler som finns för att göra våra röster hörda. Och männen måste lyssna på oss.