”En stark medlemsorganisation stärker biståndsarbetet”
SAKs nyvalda ordförande Azadeh Rojhan Gustafsson vill fortsätta arbetet med jämställdhet och med att utveckla medlemsorganisationen.
– Det faktum att vi är en medlemsorganisation stärker oss som biståndsorganisation. Genom att stärka oss som medlemsorganisation ger det oss bättre förutsättningar att fortsätta vårt viktiga arbete i Afghanistan, säger hon.
Azadeh Rojhan Gustafsson valdes till ny ordförande efter Bengt Ekman på SAKs årsmöte den 21-22 maj.
Hon är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har suttit i SAKs styrelse sedan 2018. Hon kom i kontakt med SAK omkring 2009 då hon studerade på orientalistprogrammet med inriktning på persiska språk vid Uppsala universitet.
– Jag är född i Iran, grannland till Afghanistan, så det var naturligt att följa utvecklingen i Afghanistan. Både Iran och Afghanistan är länder där befolkningen varit under förtryck, ofta också religiöst förtryck.
Hon är engagerad i SAK för att hon tror på organisationens möjlighet att bidra till att skapa ett bättre Afghanistan, utan diskriminering och där kvinnors och flickors rättigheter respekteras.
”jag tror på att ingenstans är vi helt fria om det finns människor som inte är fria i andra delar av världen”
Azadeh Rohjan Gustafsson
– Jag tror verkligen på devisen ”Alla folks frihet, hela världens fred”, jag tror på att ingenstans är vi helt fria om det finns människor som inte är fria i andra delar av världen. Så för mig har mänskliga rättigheter, kvinnors och barns rättigheter, alltid stått väldigt högt på agendan. Genom SAK kanaliseras det till att jag bidrar till att arbeta för de frågorna i specifikt Afghanistan.
Jämställdhetsarbete och utveckling av medlemsorganisationen fortsätter
I styrelsearbetet kommer hon att fortsätta arbetet med att utveckla medlemsorganisationen och med jämställdhetsfrågorna, på alla plan – i den professionella organisationen, i styrelsearbetet och i medlemsorganisationen.
Utmaningarna framöver ser hon både i Sverige och i Afghanistan. I Sverige är den stora frågan biståndsdebatten, hur biståndet kommer att speglas i valrörelsen och hur SAK tar sig an den frågan både före och efter valet.
– Och i Afghanistan: Vilka utmaningar kommer vi att ställas inför med det nya de facto-styret, hur påverkar det vår verksamhet och vilka avvägningar behöver vi göra när det gäller till exempel flickors tillgång till utbildning. Det är en av våra kärnverksamheter och bärande för Afghanistans framtid – vad gör vi om vi inte kan fortsätta den verksamheten?
I organisationen handlar utmaningarna om att locka nya medlemmar och ta tillvara det engagemang som finns hos medlemmarna.
– Jämställdhetsfrågan är också otroligt viktig, att säkerställa att vi fortsätter arbeta med det i hela organisationen.
Riksdagsledamot och ordförande för SAK
Hur ser du på att vara ordförande och samtidigt vara riksdagsledamot för ett parti?
– Jag förstår att det kan upplevas som ett problem utifrån men för mig själv så är det inte ett problem Det är inte helt ovanligt att riksdagsledamöter kombinerar sitt politiska uppdrag med uppdrag utanför riksdagen. För mig är engagemanget i SAK ett intresse och en drivkraft som finns hos mig utöver mitt politiska engagemang. Jag kommer inte att ha några problem att navigera mellan de två olika hattarna.
Hur ser du på risken att SAK riskerar att inte ses som partipolitiskt oberoende?
– Om jag är någonstans i egenskap av SAKs ordförande, då är jag det och ingenting annat. Jag kommer ju att respektera det som vi har fattat beslut om i SAK och stå upp för de principerna varje gång jag representerar SAK. Vi är en medlemsorganisation och jag måste känna mig trygg med att följa medlemmarnas beslut och det som organisationen står för när jag har den hatten på mig, och det gör jag.
Azadeh Rojhan Gustafsson är 36 år, bor i Upplands Väsby, är gift och har två barn. Hon har varit politiskt engagerad sedan gymnasiet och alltid varit intresserad av internationella relationer, mänskliga rättigheter, kvinnors och flickors rättigheter och utbildningsfrågor. Hon talar och skriver farsi flytande och förstår därmed också dari, som är mycket likt farsi.
EVA KELLSTRÖM FROSTE