”Det går inte att föreställa sig en skola utan flickor”
Efter tio år som medlem kände Ronja Ekström att det var dags att engagera sig mer. Därför tackade hon ja direkt till att sitta i styrelsen för SAK Stockholm.
– Det känns väldigt bra att kunna göra något, även om jag ibland känner att jag skulle vilja göra ännu mer. Men förhoppningsvis kan jag påverka lite grand. Det är också väldigt lärorikt och roligt. Jag har aldrig suttit i en styrelse förut. Det är många som är mer erfarna än vad jag är och som jag får många idéer och mycket kunskap ifrån.
Hur började ditt engagemang i SAK?
– Jag gick en utbildning för att bli kommunikatör med inriktning på freds- och utvecklingsarbete och gjorde praktik på SAK. Jag fick göra riktigt bra saker och lärde mig mycket om kommunikation och Afghanistan. Då blev jag medlem.
Hur påverkas ditt engagemang av utvecklingen i Afghanistan?
– Orsaken till att jag ville engagera mig mer nu har en del att göra med att talibanerna är tillbaka och att utvecklingen går bakåt. Det gör att det känns ännu viktigare att stötta på flera sätt.
Är det någon fråga du känner särskilt starkt för?
– Utbildning. Jag jobbar på en högstadieskola med administration och ibland undervisning. Det går inte att föreställa sig hur det skulle se ut om alla flickor, halva vårt elevunderlag, skulle försvinna. När man ser hur mycket våra elever utvecklas under de tre år de går hos oss blir det väldigt tydligt vad som skulle hända om de inte fick gå i skolan.
Vad har ni på gång nu i lokalföreningen?
– Vi har precis genomfört manifestationen den 15 augusti. Snart går en kalender till tryck som jag haft som min huvuduppgift. Det är en kalender för 2024 med bilder från fotoprojektet People that matters, ett projekt som startade när jag var praktikant. Den ska vi sälja för att få in pengar till SAKs verksamhet och för att sprida de fina bilderna. Det kan förhoppningsvis väcka nyfikenhet och leda till att folk engagerar sig.
Hur kändes det när SAKs verksamhet riskerade att stängas ner i somras?
– Att det är ännu viktigare att visa hur viktiga vi är, vad vi gör, den långa erfarenhet som finns. SAK behövs, speciellt nu.