”Jag tvingades säga upp alla mina lärlingar”
Hakima Akrami skadades av en mina när hon var barn och har svårt att gå. Före maktskiftet kunde hon försörja sig själv och hade lärlingar i sin syverkstad.
Hakima Akrami bor i provinsen Ghazni. Hon utbildades till sömmerska på SAKs yrkesutbildning för personer med funktionsnedsättningar 2018 och har sedan dess fått två lån för att kunna starta en syverkstad i sitt hem.
Hon kunde försörja sig på sin verkstad, bland annat tack vare att hon sydde klänningar som såldes till klädbutiker. Hennes genomsnittliga inkomst var 15 000 afghani, drygt 1 300 kronor. Men efter maktskiftet den 15 augusti har inkomsterna minskat drastiskt och som en följd av det lider hon nu dessutom av depression.
– Förr kämpade jag med de vanliga svårigheterna i livet och mitt öde men nu har de ekonomiska problemen och arbetslösheten blivit ytterligare en huvudvärk för mig, berättar Hakima Akrami.
– Jag brukade ha fem lärlingar i verkstaden men efter augusti blev jag tvungen att säga upp allihop eftersom efterfrågan minskade till tio procent jämfört med innan. Nu syr jag klänningar till enstaka privatpersoner. Jag har svårt att betala tillbaka på lånet till SAK.
Hakima Akrami kan inte läsa eller skriva. Hennes man är gammal och narkoman. De har inga barn. Hon berättar att hennes man är borta hela dagarna och ibland inte kommer hem ens på nätterna.
– Jag kan inte planera för framtiden, och jag vet inte hur jag ska kunna överleva. Jag överlämnar mig till Gud och fogar mig i mitt öde, säger hon.
– Jag ställs just nu inför flera allvarliga ekonomiska problem. Mina lärlingar kontaktar mig och vill att vi ska öppna verkstaden igen, men jag måste säga nej eftersom det inte finns någon efterfrågan. De sitter också hemma utan att kunna arbeta och var och en av dem har ansvar för familjens utgifter, berättar Hakima Akrami.
SAMMAR GUL SAMSOOR
SAKs regionkommunikatör i Ghazni
Läs fler artiklar ur temat ”Vägen framåt”:
Omvärldens dilemma att motverka kollaps utan att stötta talibanerna