Kvinnokliniker ökar tillgång till vård
För att kvinnor ska få vård i Afghanistan måste det finnas kvinnlig vårdpersonal. Därför utbildar Norska Afghanistankommittén barnmorskor och sjuksköterskor.
Norska Afghanistankommittén (NAK) har öppnat två större hälsocenter där alla anställda är kvinnor. NAK:s nyöppnade kliniker erbjuder all rutinbehandling som ingår i mödra- och barnsjukvården. Ett tjugotal personer jobbar på hälsocentren, och där ingår gynekologer, barnmorskor, sjuksköterskor, nutritionister, en farmaceut och en labbtekniker som kan analysera prover. Förutom säkerhetsvakterna är alla kvinnor. Klinikerna är öppna dygnet runt.
– Tillgången till kvinnlig vårdpersonal här är mycket begränsad. Det är en huvudorsak för den höga mödra- och barndödligheten i Paktia. På grund av talibanernas restriktioner och konservativa värderingar inom familjerna kan kvinnor inte behandlas av manlig sjukvårdspersonal, säger Nasrin Oryakhil, klinikchef i Gardez, provinshuvudstaden i Paktia.
Än så länge driver NAK två renodlade kvinnokliniker, i provinserna Paktia och Kapisa, och likadana center kommer att öppna i ytterligare tre provinser. Många av barnmorskorna och sjuksköterskorna som jobbar för NAK har utbildats av organisationen, som också utbildar fysioterapeuter och farmaceuter.
Efterfrågat i samhället
Lokalsamhällena har reagerat mycket positivt.
– Redan när vi började rekrytera personal ringde människor och frågade när vi skulle öppna, berättar Momina Kohistani, koordinator för NAK:s barnmorskeprogram och de nya hälsocentren.
Men även om centren är ett betydande steg mot mer lättillgänglig vård finns det fortfarande hinder på grund av konservativa värderingar. Den största utmaningen, enligt Momina Kohistani, är att barnmorskorna behöver ledsagas av en mahram, en manlig släkting, både när de ska ta sig till jobbet och när de ska göra hembesök.
Kvinnor kan inte heller ta sig till kliniken på egen hand när de eller deras barn behöver vård. Ett annat problem är att kvinnor inte får fatta beslut som gäller deras hälsa. Därför ingår det ibland i personalens uppdrag att informera kvinnornas män och svärmödrar om kvinnohälsa.
Genombrott för kvinnors hälsa
Shirin, en kvinnlig ledare i Gardez, beskriver öppnandet av center med enbart kvinnlig personal som ett genombrott för kvinnors hälsa.
– Vi har inte haft sådan här service på 60–80 år i regionen, säger hon.
Förutom sjukvård kommer centren att erbjuda kurser i engelska, konst, IT och arbetslivsorientering för att underlätta för kvinnor att söka jobb.
Läs mer ur temat: