Margareta leder SAKs nya styrelse
Margareta Wahlström tar över ordförandeskapet för SAK i en omtumlande tid. Just därför valde hon att tacka ja.
– Jag känner att jag måste dra mitt strå till stacken, om det är genom att vara ordförande så är jag det. Den besvärliga situationen är en utmaning och en sorg, men det är också spännande att se vad jag med min ackumulerade erfarenhet kan göra för SAK, säger hon.
Margareta Wahlström har en lång erfarenhet av att arbeta inom biståndsbranschen. 2017-2021 var hon ordförande för Röda Korset. Hon har bland annat arbetat för FN i Afghanistan, och där kunde hon följa SAKs arbete. Hon har även varit månadsgivare i många år. Hon känner starkt engagemang både för Afghanistan och för SAK.
– Jag har sett hur respekterat SAK är och vilket fantastiskt jobb som organisationen gör, ett viktigt arbete med lokal förankring.
Hon har känt en närhet till Afghanistan sedan hon var där första gången 2002.
– Jag har arbetat med och i många länder och Afghanistan är ett av de länder jag känner allra starkast för. Det beror på människorna, den historiska bakgrunden, eländet under så många år. Framför allt har det att göra med människorna jag mött, deras vilja och uthållighet.
Som ordförande kommer hon att få arbeta med hur SAK ska se ut i framtiden. Det handlar om de praktiska konsekvenserna av de stora förändringarna, och det handlar om medlemsrörelsen.
– Vad jag skulle önska är att vi kan säkra att vi har kvar medlemsrörelsen. Den kommer att få en viktig funktion när det gäller att bidra med kunskap och engagemang. Vi måste se till att Afghanistan inte försvinner ur medvetandet vare sig i Sverige eller någon annanstans. Det vore en tragisk förlust, inte bara för pengarnas skull utan mänskligt. Vi behöver fortsätta med påverkansarbetet i centrala frågor.
Margareta Wahlström ser det också som en viktig uppgift att SAK samlar dokumentation och vittnesmål från personalen om hur SAK arbetat.
– Det är 40 år av viktigt arbete som inte får gå till spillo vare sig mänskligt eller organisatoriskt. Vad kan vi lära oss av och dela med av oss av? De stora problem som vi arbetat med i Afghanistan finns ju kvar: sjukvård, utbildning, funktionsnedsättningar, rent vatten, försörjning, matsäkerhet. Vårt fortsatta engagemang i Afghanistan behövs.
Margaretha Wahlström är 74 år, pensionär och ideellt engagerad, bland annat för att upprätthålla intresset för ett annat land som hon känner starkt engagemang för, Nordkorea, och i klimatpolitiska frågor, något som hon också arbetat mycket med under sin karriär. Hon gillar också att studera och läser just nu en kurs om historiska klimatförändringar och hur de påverkat samhället.
EVA KELLSTRÖM FROSTE