Diken, tunnlar och reservoarer skyddar från översvämningar
När regnet väl kommer är marken så torr att den inte kan ta emot allt vatten. Följden av det blir översvämningar som förstör odlingar och hem.
I olika typer av SAK-projekt i det bergiga distriktet Chak i provinsen Wardak sparas eller leds vatten därför om.
I byn Seyab Kodai har djupa diken grävts för att ta hand om vattnet vid översvämningar och för att fylla på grundvattentillgångarna. De gör det möjligt för jorden att absorbera vattnet i stället för att det ska forsa vidare utan att ta sig ner under jorden och fylla på grundvattnet. Diken och reservoarer har grävts i bergiga områden.
– Dikena hindrar att vår mark läggs under vatten vid översvämningar. Dessutom innebär det att 15 personer fått arbete. Människorna här är mycket fattiga så det betyder mycket, berättar Amanullah Khaksaar, en av byborna.
– En annan fördel är att grundvattnet fylls på. Vi arbetade med dikena under vintern, och då fylldes vattnet på i våra brunnar.
Arbetet har pågått i sju månader, hittills har 3 000 diken grävts. I hela projektet har 21 750 diken grävts vid 29 byar i distrikten Chak och Jalriz.
Märkt av klimatförändringarna
Amanullah Khaksaar har märkt av klimatförändringarna.
– Vattennivån har sänkts, värmen har stigit. Så vi har torka. När regnet kommer är landytan så torr så att vi får översvämningar, och det förstör våra marker, hus och skogar.
– Genom att vi bygger fler diken så kommer vi att förhindra det, hoppas jag.
Faridullah bor i byn Gardan. Där har SAK låtit bygga reservoarer som fylls med regnvatten under regnsäsongen och motverkar att vattenkällor torkar ut.
– När vi började arbeta med reservoaren i vår by gjorde folk narr av oss, de skrattade och sa att det inte skulle fungera. Men i våras blev de överraskade, eftersom de såg att en källa som varit nästan helt uttorkad nu fylldes med vatten, som ett resultat av att reservoaren byggts bredvid, säger Faridullah.
Han berättar att vattnet nu kommer till byn via ett rör och att alla är positiva till att reservoaren byggts.
– Reservoarerna är väldigt viktiga projekt för att få upp vattenståndet under mark. 24 arbetare från olika byar har arbetat med projektet, och vi har färdigställt 40 reservoarer på olika platser. Platserna har föreslagits av bybor och valts ut av SAKs tekniker.
– Vi har alla erfarit torka, väldigt varma årstider och ibland väldigt mycket regn. Det påverkar vårt liv. I vissa områden har människor inte tillgång till vatten för sig själva eller sina djur.
Reservoarer till djuren
Faridullah berättar att de har byggt reservoarerna på platser där det fanns stort behov av dem, nära byarna vid källorna eftersom de torkade ut. De har också byggt högre upp i bergen där herdarna och djuren inte hade tillgång till vatten och herdarna var tvungna att gå till byn för att hämta det.
I byn Shali har SAK byggt dräneringstunnlar som ska leda bort vatten och skydda byn från översvämningar.
– Det här projektet är livsviktigt för oss. De flesta i byn är bönder och lever på jordbruket. Vi hade stora problem med att bevattningskanalerna förstördes av översvämningar. Det hände varje år. Vi i byn var tvungna att arbeta i veckor för att laga bevattningskanalerna med lera och stenar. Det är ungefär 140 hektar land som får vatten via kanalerna. Över 350 hushåll kommer att dra nytta av att tunnlarna skyddar bevattningskanalerna, säger Qazi Hewadullah, en av de boende i Shali.
Han säger att han har märkt av klimatförändringarna. Temperaturen har stigit och översvämningarna blivit fler. Under tiden som tunnlarna byggdes drabbades bygget två gånger av översvämningar.
– I hela Afghanistan är arbetet med att hantera och förvalta vatten på en mycket låg nivå. Det finns inga träd i bergen, därför blir det översvämningar när det regnar, berättar han.
Bland annat efterlyser Qazi Hewadullah byggen av mindre dammar som kan hantera, spara och fördela vatten vid mycket regn, något som det råder brist på och som skulle behövas i de bergiga områdena. SAK bygger några sådana dammar, men inte i den här byn.
MOHAMMADULLAH KAMAL
SAKs regionkommunikatör i Wardak
Läs fler artiklar ur temat:
Afghanistan hårt drabbat när värmen stiger