Humanitära situationen förfärande
Det finns ett starkt stöd för det afghanska folket i Sverige. I Afghanistan är utvecklingen dyster, skriver SAKs ordförande Bengt Ekman.
Vilken uppskattning som visats SAK efter talibanernas övertagande i augusti! Regeringen har uttalat sin starka förhoppning om att SAK kan fortsätta sitt stöd till det afghanska folket, Sida har kraftigt utökat det finansiella stödet till SAK så att SAK bland annat kan fortsätta och till och med utöka att driva hälso- och sjukvård, nu i två provinser.
Och inte minst har det svenska folket visat sin solidaritet – hundratals nya medlemmar och miljontals
nya kronor i gåvor. Stort tack för det starka stödet!
För SAK innebär detta att vi nu har en viktig uppgift: att verkligen vårda alla medlemmars, gamla som nya, engagemang och stöd för det afghanska folket. Visa vad vi gör och lyckas med, men också vara uppriktiga med de stora svårigheter och utmaningar som finns under de nya omständigheterna.
Dyster utveckling
Framåt är utvecklingen i Afghanistan dyster. Den humanitära katastrofen där det förutspås mycket omfattande svält, nöd och död är förfärande. FN och givarländer utökar därför nu sent omsider det humanitära stödet.
Politiskt har talibanregimen ännu inte erkänts av någon stat. Samfällda krav på en inkluderande regering och att säkra kvinnors och flickors rättigheter har inte hörsammats alls av regimen. Den ägnar i stället stor energi åt att inskränka kvinnor och flickors rättigheter att arbeta, röra sig fritt, gå i skolan och delta i politiska livet. Kvinnor har närmast satts i husarrest.
Det säger mycket om talibanernas kvinnosyn när den högsta ledaren behöver slå fast att kvinnor är mänskliga varelser och inte någons egendom. Modiga kvinnor demonstrerar mot inskränkningarna, medan andra kvinnor och män (människorättsförsvarare, domare, journalister, etniska minoriteter, akademiker med flera) lämnar landet för att undkomma dödshot eller söka en bättre framtid för sig själva och sina barn.
Talibanernas ansvar
Talibanregimen har däremot ägnat betydligt mindre energi åt att få igång ekonomin, som är i fritt fall, och fungerande institutioner. Att det primära politiska ansvaret för det afghanska folkets överlevnad och statsapparaten ligger på talibanregimen syns det få tecken på att regimen tar på det allvar som krävs, att döma av dess handlingar och uttalanden.
Något mer omfattande utvecklingsbistånd genom den afghanska staten är under dessa omständigheter svårt att tänka sig. En tydlig nationell utvecklingsplan och transparens i statsfinanser är några av kraven som givarsamfundet ställer för sådant bistånd generellt.
Situationen idag under talibanstyret är mycket långt från att uppfylla sådana krav. Nya mekanismer för finansiering och organisation måste därför till så snart som möjligt så att basservice som sjukvård och utbildning ändå kan fungera.
SAK fortsätter, under alla nuvarande och säkert kommande svårigheter, att driva verksamheten och rättighetsfrågor vidare. Vi överger inte det afghanska folket!
BENGT EKMAN
Ordförande, SAK
Krönikan publicerad i Afghanistan-nytt nr 1/2022