Förstå Afghanistan. Biblioteket i Västerås
Att förstå ett land. Ett folk. En kultur. Är det ens möjligt? Nej, det är nog inte det. Inte fullt ut. Så klart. Men i tider av oro – för världen och för framtiden så behöver vi försöka.
I ett samarbete mellan Västerås stadsbibliotek, SAKs lokalförening i Stockholm och FN-föreningen i Västerås berättar Björn-Åke Törnblom från SAK om landet, folket, kulturen, konflikten återuppbyggnaden och aktuell politik.
Afghanistan är inte utan problem, men här saknas inte heller framsteg. Få skildringar handlar om den genomgripande utveckling som skett inom alla samhällsområden sedan 2002 då FN, det internationella samhället påbörjade omfattande insatser för att rehabilitera landet som varit i krig sedan den Sovjetiska invasionen 1979.
Från färre än en miljon barn i utbildning till ca 6 miljoner idag, varav 35% är flickor. Från ingen organiserad sjuk- och hälsovård till en landsomfattande sjuk- och hälsovård med fokus på barn- och mödravård. Från ett knappast befintligt telesystem till 18 miljoner mobilabonnemang, hundratals fria radio- och kanaler och en mycket oberoende press Från talibanstyre till långt hyggligt fria val, med tre parlamentsval och tre presidentval i ett land där allmänna val aldrig tidigare förekommit.
Om utsikterna till fred, som inte varit så gynnsamma på 30 år och om utvecklingen i landet och Svenska Afghanistankommitténs arbete där kommer Björn-Åke Törnblom att berätta. Han har i sju år bott och arbetat i landet åt Svenska Afghanistankommittén bland annat som planeringschef och säkerhetsansvarig.
Fri Entre
Läs mer här