korruption
Kontroll – en utmaning och ett måste i Afghanistan
Andreas Stefansson Vad vi kan och ska göra är att alltid anstränga oss till det yttersta för att undersöka, vara öppna, utbilda oss själva, diskutera våra värderingar och våra gränser. Det skriver generalsekreterare Andreas Stefansson på temat kontroll och korruption.
Nolltolerans och kontroll – en utmaning och ett måste i Afghanistan
Aktuellt I Transparency Internationals årliga rankning fick Afghanistan förra året 16 av 100 möjliga poäng, vilket placerar landet på plats nummer 173 av 180 länder avseende korruption. Att arbeta i en sådan miljö innebär stora utmaningar för Svenska Afghanistankommittén och vi strävar ständigt efter att förbättra våra arbetssätt och kontrollsystem. I den här artikeln försöker vi beskriva våra metoder, riktlinjer och system för att bekämpa korruption.
Replik: ”Vi har nolltolerans mot korruption”
Debatt Sidas generaldirektör Carin Jämtin och Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson svarar på Expressens ledare ”Talibanpengarna visar att Sida måste ha bättre koll” den 18 november 2019.
Propaganda om och bombkrig mot narkotika i Afghanistan
Börje Almqvist Narkotikahandeln i Afghanistan har blivit en del i USA:s och den afghanska regeringens propaganda mot talibanerna.
Dessutom började USA i november förra året flygbomba heroinlaboratorier i Helmandprovinsen, som sägs tillhöra eller vara länkade till talibanerna i syfte att skada dem ekonomiskt. Sedan dess har även drönare använts på annat håll.
Kvinnor i kläm när korruptionen styr
Ur Afghanistan-nytt Få institutioner i Afghanistan är så korrupta som rättsväsendet. Domstolarna dömer till de rikas fördel och de fattiga har ofta ingen chans. En majoritet av befolkningen förlitar sig fortfarande på det traditionella rättsväsende där krigsherrar, byråd och stamäldstar dömer.
Kampen mot korruption
Aktuellt Korruptionen är ett av de allra största problemen i Afghanistan. Det vet vi. Men det kan ändå vara svårt att förstå hur den griper in i människors liv, i vardagen. Och vad det kostar privatpersoner, organisationer och landet.