TEMA RÄTTSSÄKERHET
Ingen rättvisa när pengar styr.
Ingen bomb skapar fred
Föreställ dig att din syster blir misshandlad av sin man och vill skiljas, men själv blir den som hamnar i fängelse. Så ser verkligheten ut för många kvinnor i Afghanistan.
Rättsväsendet är den allra mest korrupta sektorn, och domare dömer till fördel för den som betalar mest. Det visar flera undersökningar. Afghaner i fattigdom och kvinnor drabbas allra värst. Det finns helt enkelt ingen rättvisa i Afghanistan.
Landet behöver se till att lagstiftning, domstolsväsen, åklagare och polis fungerar som de ska. Det är detta som utgör rättssamhällets fundament, och utan det kan landet aldrig bli en trygg plats för civilbefolkningen. Utan rättssäkerhet kan det aldrig bli fred (sida 6).
Säkerheten är sämre än någonsin. Den bilbomb mot Kabuls diplomatkvarter som tog livet av över 150 civila den sista maj är ett tydligt tecken. Nu mer än någonsin behöver människor känna hopp och organisera sig för lag och ordning. Nu mer än någonsin behöver omvärlden ge sitt stöd till Afghanistans långsiktiga utveckling. Och visst får de stöd, men de får även något de inte behöver.
I mitten av april släppte Trump bomben MOAB mot IS tunnelsystem i Nangarhar. Förmodligen kommer inte heller den här bomben att skapa fred. Är det någon som verkligen tror det?
Vissa bedömer att syftet snarare var att testa ny vapenteknologi. USA:s vapenindustri jublar och skryter om att bomben med sina elva ton är den kraftigaste utan kärnvapen som någonsin har använts i strid.
Hela programmet med utveckling och tillverkning av 20 bomber kostade 314 miljoner dollar. Som en jämförelse motsvarar det tio års biståndsverksamhet av SAK.
När regeringen presenterade utredningen av Sveriges samlade Afghanistaninsats 2002–2014 hamnade den militära insatsen ännu en gång i centrum för debatterna. Vi var nog få som trodde något annat. I utredningen finns tydliga belägg för att biståndet har gett resultat och för att det hade varit bättre med ett renodlat utvecklingsstöd, utan civil-militär samverkan (sida 14).
Går det att bedriva bistånd i Afghanistan på ett säkert sätt? Det frågar många mig. Trots alla hinder på vägen är Afghanistankommittén en av de branschledande organisationerna vad gäller att se till att pengarna kommer fram. Under 2016 hade SAK ett budgetutnyttjande på hela 96 procent. Till exempel kunde vi inte bygga skolor i provinserna Gazni och Paktika som planerat, på grund av bristande säkerhet.
I utdraget från verksamhetsberättelsen 2016 kan du läsa mer om våra resultat (sida 20). Eller ladda ned hela rapporten här.
Många ger SAK sitt förtroende. Tack för att du också gör det!
Carla da Costa Bengtsson
Huvudredaktör Afghanistan-nytt
Kontakta oss på info@sak.se om du vill få tillgång till tidningen. De flesta artiklarna finns publicerade på hemsidan.