Filmer med afghansk anknytning på Göteborgs Filmfestival

Det finns tre filmer med afghansk anknytning på Göteborgs filmfestival den 24/1-3/2. Nedan kommer information om filmerna samt visningstider. Information om biljettköp.

The Swallows of Kabul.

Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mévellec
82 min
Frankrike, Schweiz, Luxemburg
2019

Animerat

Vackra animationer och skakande livsöden i prisbelönt filmatisering av Yasmina Khadras internationella bestseller om kärleken och livet under talibanernas styre.
Sommaren 1998 kontrolleras Kabul av talibanerna. I mjuka akvarelltoner berättar Zabou Breitman och den hyllade animatören Eléa Gobbé-Mévellec om hur två kärlekspar får sina liv sammantvinnade. De unga och passionerade hoppas att allt ska förändras och att de så småningom ska kunna leva fritt i Afghanistan. Det konservativa, äldre paret har redan stelnat och gett upp hoppet. Men en fruktansvärd händelse på gatan förändrar alla fyras liv, i denna poetiska och politiska skildring av talibanernas förtryck och människors motstånd.

Språk Franska, engelsk text

Filmvisningar

Fre 24/1 19:15 Chalmers, lör 25/1 12:45 Frölunda Kulturhus. Mån 27/1 16:00 Biopalatset 9, ons 29/1 10:30 Biopalatset 6

 

Whats We Left Unfinished.

Mariam Ghani
72 min
USA, Afghanistan, Qatar
2019

Dokumentär

Fascinerande dokumentär om Afghanistans ofärdiga filmhistoria under det stormiga 80-talet då filmen blev ett slagfält för propagandaivrande kommunister.

I Mariam Ghanis vackra dokumentär öppnar hon dörrarna till det afghanska filmarkivet och visar restaurerade klipp ur filmer som förmodats blivit förstörda under Afghanistans våldsamma historia. Ghani låter kameran rulla genom de hänförande palatslika rum som en gång var centrum för den afghanska filmindustrin och möter regissörerna som kastades mellan de politiska lägren i ett hastigt skiftande politiskt landskap. Mellan anekdoter om censur och kommunistisk krigspropagnda med skarp ammunition växer ett fascinerande tidsdokument om filmens kraft och konstens beroende av politiken.

Språk Dari, engelsk text

Filmvisningar

Sön 26/1 20:00 Haga2, mån 27/1 17:30 Biopalatset 1, ons 29/1 10.30 Göta 1, fre 31/1 17:30 Göta 3

 

Cinema Pameer

Martin Von Krogh
80 min
Sverige

2020

Genom personalen på biografen Cinema Pameer skildras det afghanska samhället idag; dess tvetydighet, utmaningar och påtagliga osäkerhet.

Bioföreståndaren Said Chaleh vill inte berätta för sina grannar eller släktingar vad han jobbar med. Att arbeta med film är kontroversiellt i det oroliga Kabul, där de flesta är märkta av det långvariga kriget. För många av besökarna är biografen en välbehövlig oas, men problemen är många. Samtidigt som personalen gör sitt bästa för att tvätta bort biografens stämpel som ett näste för droger och hemliga kärleksmöten försöker de värja sig mot det ständiga hotet utifrån, som blir ytterst påtagligt när en bomb plötsligt briserar.

Språk dari, pashto, urdu, engelsk text

Filmvisningar

Tors 30/1 18:00 Biopalatset 10, fre 31/1 14:30 Haga 1, lör 1/2 10:00 Göta 1

För mer information:

https://program.goteborgfilmfestival.se 

 

Göteborgs Filmfestival: Våra biljetter blir digitala! Nu blir årets största filmfest ännu smidigare. På Göteborg Film Festival 2020 kommer alla biljetter att landa direkt i din mailkorg efter köp. Vid insläpp i salongerna kommer biljetter och festivalpass scannas. Förbered dig genom att plocka fram biljetterna digitalt eller på utskrift. Tänk på att komma i tid till visningarna, det sker inget insläpp till salong efter föreställningens start.

Om du inte har möjlighet att köpa digitala biljetter kan du besöka Biograf Draken där vår personal naturligtvis kommer att hjälpa dig.

Programmet släpps den 7 januari på vår programsida Biljetterna släpps till försäljning den 9 januari för medlemmar och den 11 januari för alla andra. Passa på att bli medlem och få första tjing på biljetterna.

Har du frågor rörande ditt biljettköp kontakta oss på: 
biljetter@goteborgfilmfestival.se eller 031-339 30 23

Festivalpass

Utöver filmbiljett behöver du som besökare ett festivalpass (50 kr) eller ett medlemskap för att kunna se film under festivalen. Festivalpasset visas upp tillsammans med filmbiljett vid varje visning. Med festivalpasset får du även till­gång till mängder av konser­ter, seminarier, utställningar, fri entré till festivalarenan och massor av andra evenemang – det som gör veckan till en festival, helt enkelt.

Vid köp på webben hittar du festivalpasset i kassan på programsidan.

Datum:

24 januari 18:00 to 3 februari 21:00

Plats (stad):

Göteborg