Zan TV lyfter kvinnofrågor inför miljonpublik
Tv-kanalen Zan TV startades för två år sedan i Kabul och är i det närmaste unik i det afghanska medielandskapet. Alla journalister, programledare, redaktörer och producenter är kvinnor. Och det är kvinnofrågor som diskuteras.
Hamid Samar fick idén till Zan TV av sin mamma och hennes inflytande är fortfarande stort eftersom hon sitter i styrelsen, där för övrigt flera andra kvinnor ingår, bland andra Hamids fru och även hans syster. Men det har inte varit lätt att driva kanalen.
– I början när jag startade Zan TV ville jag inte berätta att det var jag som låg bakom kanalen eftersom många av mina vänner gjorde narr av mig och skrattade åt mig, berättar Hamid.
Men i dag ser det helt annorlunda ut. Zan TV har kommit för att stanna. Den har blivit populär och en aktör att räkna med. Sju dagar i veckan kan tittarna ta del av Zan TV:s programutbud, som består av både direktsända och förinspelade program. Det bjuds på en blandning av underhållning, debattprogram, reportage och nyheter. Alla har en sak gemensamt – det är kvinnans perspektiv som gäller. På bästa sändningstid kan man höra känsliga ämnen som till exempel kvinnomisshandel, barn- och tvångsäktenskap, utbildning för kvinnor, samlevnad och mycket mer diskuteras av kvinnor.
Trots att Zan TV:s grundare och ägare är en man är det kvinnorna som styr och påverkar utbudet, intygar Mursal Afzali, 19, journalist och programledare på kanalen.
– Mina och mina kollegors förslag och idéer är väldigt viktiga här och värderas högt.
Mursal har jobbat ungefär ett år på kanalen och tycker att kvinnliga journalister spelar en oerhört viktig roll i dagens Afghanistan, i ett samhälle där kvinnor börjar ta mer och mer plats.
– Kvinnor har nu för tiden en synbar närvaro i samhället. De arbetar på ministerier och deltar mer i samhällsarbetet. En del kvinnor åtnjuter mer frihet och lever det liv de vill leva och har valt. Men vissa kvinnor förtrycks och till med misshandlas av sina familjer, konstaterar hon.
Mursal bor tillsammans med tre äldre bröder, en yngre bror och sin mamma. Pappan i familjen gick bort för nio år sedan. Familjen har hela tiden stöttat hennes yrkesval och till och med uppmuntrat henne. Faktum är att de vid här laget också är beroende av hennes inkomst, eftersom det bara är hon och hennes mamma som har arbete och tjänar pengar för tillfället.
– Min familj har motiverat mig och uppmuntrat mig att gå framåt i livet och satsa på en karriär. De vill att jag ska bli en förebild för andra kvinnor, förklarar Mursal.
Afghanistan är ett väldigt traditionellt och religiöst land och det finns många familjer och grupper i samhället som inte vill att kvinnor ska utbilda sig och arbeta, och framför allt inte synas i bild. Därför har Zan TV fått ta emot mycket kritik och även olika former av hot sedan kanalen startades.
En av de allvarligaste incidenterna drabbade Mari Hussaini, Zan TV:s enda kvinnliga videofotograf, för ungefär ett år sedan när hon skulle åka till Bamyan-provinsen för att göra ett reportage. Tv-teamet stoppades av en beväpnad grupp som avlossade några skott mot bilen de färdades i. Sedan slet de upp dörrarna och hotade dem som satt i bilen med sina vapen och frågade vem som var den kvinnliga fotografen. De hade fått ett tips om att Mari skulle finnas i bilen. Men Mari hade lämnat sin presslegitimation hemma.
– Hade de hittat den hade de skjutit mig på fläcken och jag hade varit död nu, berättade hon när jag träffade henne på Zan TV.
Hamid Samar är orolig för att Zan TV inte ska överleva ekonomiskt eller att talibanerna eller andra extremistgrupper ska utöva tryck på den afghanska regeringen att den ska stänga kanalen. Men han kommer att kämpa för att nå sitt mål – jämlikhet mellan könen. För det är räddningen för Afghanistan.
– Det är bara genom jämlikhet mellan könen som vi kan få fred i landet, konstaterar Hamid Samar.
Hamid Samar. FOTO: Måns Berthas.
Fakta om Zan TV
Bakgrund: Zan TV startades i april 2017.
Personal: 60 kvinnor, 10 män.
Antal tittare: 1 miljon (30 procent män).
Kanalen har 17 timmars sändningstid per dag.
Finansiering: Reklamintäkter. Inget statligt stöd.
Betydelse av zan: Zan betyder ”kvinna” på dari och pashtu.
Grundare och ägare: Hamid Samar.
Övrigt: Kanalen är tillgänglig via satellitsändningar och på Youtube och Facebook.
TEXT: Urban Hamid
Frilans